U fokusu je Kina: Pad na berzama zbog kovida, jačanje dolara se nastvlja

0
Dolari

Na valutnim tržištima je vrijednost dolara prema košarici valuta dodatno porasla, drugi dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 107,70 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 107,18 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 140,45 na 141,95 jena.

Američka valuta je ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0250 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0295 dolara.

Cijene su nafte su blago porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,20 posto, na 87,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,05 posto, na 79,75 dolara.

Azijski ulagači oprezni, u fokusu Kina

Na azijskim se berzama u utorak trguje oprezno jer se ulagači plaše novih restrikcija protiv kovida-19 u Kini, što bi dovelo do daljeg usporavanja rasta druge po veličini svjetske privrede.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je japanski Nikei indeks ojačao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Šangaju porasle između 0,6 i 0,7 posto. U Južnoj Koreji i Hong Kongu pale su između 0,5 i 0,8 posto.

Na azijskim berzama se trguje oprezno, kao i juče na Vol Stritu. Dov Džons oslabio je 0,13 posto, dok je S&P 500 pao 0,39, a Nasdak indeks 1,09 posto.

Ulagače zabrinjava dalji rast broja oboljelih od covida-19 u Kini, pa su splasnule nade u brzo popuštanje restriktivnih mjera.

Daljnje povećanje kamata centralnih banaka

Broj zaraženih kreće se na najvišim nivoima od aprila, pa su u Pekingu i nekim drugim gradovima vlasti pozvale ljude da ostanu kod kuće i uvele strože mjere za ulazak u grad.

To je podržalo strahovanja od daljeg usporavanja ionako usporenog rasta kineske ekonomije, što bi dovelo i do slabljenja ekonomske aktivnosti u cijeloj regiji.

U Šangaju su berzovni indeksi jutros porasli, zahvaljujući novim mjerama vlasti za podršku uzdrmanom tržištu nekretnina.

Na ostalim berzama u regiji nema baš previše razloga za kupnju dionica jer se očekuje daljnje povećanje kamata centralnih banaka kako bi se suzbila visoka inflacija, a to će dovesti do usporavanja rasta ekonomije, prenosi Dnevni avaz.

Preuzeto: Srpskainfo.com