Connect with us

PRIVREDA

GRAWE osiguranje drugu godinu zaredom ostvarilo najveću dobit od osnivanja

GRAWE osiguranje d.d. Sarajevo u 2015. godini ostvarilo je ukupnu premiju u iznosu od 30,14 miliona KM i rast polisirane premije od 6,5% dok je ostvarena dobit drugu godinu zaredom najveća od osnivanja Društva.

Objavljeno

 


 

U odnosu na tržište koje je raslo 2,7%, GRAWE je ostvarilo tri puta veći rast što je nastavak višegodišnjeg uspješnog poslovanja, a visok stepen solventnosti od 272% garant je dugoročne stabilnosti i sigurnosti sredstava klijenata.

Predsjednik Uprave GRAWE osiguranja, Fikret Hodžić, istakao je da je protekla godina za GRAWE bila iznimno uspješna te da Društvo ima postepen i stabilan rast tržišnog učešća koji je premašio planiranih 7%. “Ono što je najbitnije za naše osiguranike je da mi u svakom trenutku raspolažemo sa 2,72 puta više finansijskih sredstava za izmirenje šteta, plata i drugih poslovnih obaveza. Jednostavno rečeno, kod nas su svi tri puta sigurniji“, rekao je Hodžić te dodao da je GRAWE u protekloj godini značajna sredstva uložilo u društveno odgovorno poslovanje i edukaciju vlastitih kadrova. 

Naglašavajući da je GRAWE osiguranje d.d. Sarajevo jedan od najstabilnijih osiguravatelja u Bosni i Hercegovini i regiji, članica Uprave Jasminka Turbo, istakla je da je GRAWE svojom poslovnom politikom uspjelo da i u kriznim vremenima raste, razvija se i bude pouzdan partner kako korisnicima tako i poslovnim partnerima i saradnicima. 

„Redovno ispunjavamo svoje obaveze i svi koji posluju sa nama znaju da bez straha mogu računati na svoj novac. Ponosimo se na činjenicu da poslujemo tek osamnaest godina, a da imamo najveću aktivu u poređenju sa svim drugim osiguravajućim društvima koja posluju u Bosni i Hercegovini“, navela je Turbo te dodala da su kapital i aktiva Društva rasli više od 8%.

Navodeći da je osiguranje života core business GRAWE osiguranja, članica Uprave Alma Numanović-Osmančević rekla je da je GRAWE kolektiv ponosan na činjenicu da na tržištu Bosne i Hercegovine nudi najkompletnije proizvode životnog osiguranja. 

Reklama

„Naš proizvod GRAWE ELITE 20 PLUS pored pokrića za smrt i doživljenje osigurava i od najvećeg broja teških bolesti, a za istu premiju osiguravamo i djecu ugovarača jer zaista želimo biti uz naše osiguranike kada im pomoć bude potrebna. Pored ovoga ponosni smo i na naš proizvod GRAWE KIDS koji roditeljima omogućava da djecu osiguraju od rođenja te da ujedno uštede novac za njihovu bolju budućnost“, istakla je Numanović-Osmančević.

Za kraj, iz GRAWE osiguranja ističu podatak da je do 2016. godine osiguravajuće društvo imalo 1.890 doživljenih polica životnog osiguranja, a ukupni isplaćeni iznos za doživljenja je 22,7 miliona KM. U budućnosti se očekuje značajan rast doživljenja, ali i obnove ugovora osiguranja što potvrđuje povjerenje klijenata u GRAWE osiguranje.

GRAWE osiguranje d.d. Sarajevo prvo je osiguravajuće društvo sa stranim kapitalom osnovana u Bosni i Hercegovini, a svoje uspješno poslovanje počelo je 1998. godine. Umijeće poslovanja, GRAWE osiguranje d.d. Sarajevo temelji na respektabilnom znanju i više od 188 godina dugoj tradiciji poslovanja matičnog društva Grazer Wechselseitige Versicherung AG iz Austrije. Trenutno, usluge GRAWE osiguranja d.d. Sarajevo dostupne su u 36 ureda širom FBiH u kojima radi više od 250 zaposlenika.

 

Izvor: Klix.ba

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Zaduženost Republike Srpske gotovo dvostruko veća od FBiH

Objavljeno

 

Od

Prvo zaduženje u ovoj godini Vlada Republike Srpske planira već ove sedmice. Zakazana je aukcija šestomjesečnih trezorskih zapisa na Banjalučkoj berzi, putem koje se RS planira zadužiti 10 miliona KM.

Podsjetimo da je Narodna skupština RS krajem prošle godine usvojila odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS za 2024. godinu kojima je predviđeno da se taj entitet može zadužiti iznosom do 1,2 milijarde KM.

Najavljeno je da će 87. aukcija trezorskih zapisa RS biti održana 25. januara na Banjalučkoj berzi. Planirani iznos emisije je 10 miliona KM sa rokom dospijeća šest mjeseci. Biće to prvo ovogodišnje zaduženje RS.

Maksimalan iznos kratkoročnog duga prema odluci koja je usvojena krajem godine ne može biti veće od 337 miliona KM u ovoj godini, a dugoročno maksimalno 951 milion KM.

Sredstva pribavljena dugoročnim zaduživanjem biće upotrijebljena u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS za finansiranje kapitalnih investicija, refinansiranje ukupnog duga ili dijela duga RS, plaćanje uslovnih obaveza po osnovu garancija RS te za finansiranje budžetskog deficita u slučajevima kada Ministarstvo finansija procijeni da će planirani rashodi biti veći od iznosa planiranih prihoda, naveli su iz Vlade.

Ukupan javni dug RS je oko 6,2 milijarde KM što je oko 40 posto BDP-a i vlast ovog entiteta tvrdi da RS nema problema sa otplatom te da je zaduženost na istorijskom minimumu. Opozicija je stava da se i u ovoj godini nastavlja politika neosmišljenog zaduživanja kojima se krpe rupe u budžetu.

Reklama

Neosmiljeno zaduživanje kao što je neosmiljeno bez osnovnih ekonomskih parametara, recimo, podići minimalnu platu u RS. To je vjestačka priča koja služi za jednokratnu upotrebu i zadovoljenje političkih mjera koje služe samo za izbornu priču – smatra Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

To zaista zvuči mnogo, ovako kada razmišljate, ali to je opet u okvirima onih normalnih zaduženja BDP-a i dugoročno – kaže Anja Ljubojević, potpredsjednica NSRS.

Zbog priča o sankcijama, podsjeća nas sagovornik, nije isključeno da se Vlada kada je riječ o zaduženju na međunarodnom tržištu okrene dalekoistočnim zemljama.

Zaduženje koje mora da obavi RS nije ozbiljan iznos ni za jednu berzu, tako da je samo pitanje koliko je politička situacija stabilna u smislu investitora koji bi pozajmili taj novac za obveznice, mada je kamata koja je određena vrlo atraktivna i vjerujem da će biti lako naći investitore – ističe ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Ukupan javni dug FBiH je oko 6,4 milijarde KM i veći je za oko 200 miliona KM u odnosu na RS. No, gledano u odnosu na BDP zaduženost RS je gotovo dvostruko veća u odnosu na drugi entitet.

BHRT

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Odobrena akvizicija: Britanci vlasnici Mtel-ove firme „Sky Towers Infrastucture“

Objavljeno

 

Od

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine dopustilo je koncentraciju na tržištu iznajmljivanja telekomunikacijskih tornjeva, odnosno, tržištu pružanja prostora na tornjevima za instalaciju infrastrukture elektronskih komunikacijskih mreža na području Bosne i Hercegovine.

Drugim riječima, Vijeće je odobrilo prodaju Mtelove firme Sky Towers Infrastucture međunarodnom gigantu Actis EU Menagement S à.r.l. Luksemburg, izvještava BiznisInfo.ba.

Kako smo ranije pisali, kompanija Actis, vodeći globalni investitor u održivu infrastrukturu sa sjedištem u Londonu, preuzima veliku mrežu telekomunikacionih stubova u Bosni i Hercegovini koja je pripadala firmi Mtel, odnosno Telekomu Srbija.

Odlukom Konkurencijskog vijeća otklonjena je prepreka za ovu veliku akviziciju.

Kako smo ranije pisali, Telekom Srbija Grupa osnovala je Sky Towers Infrastructure u Srbiji, Crnoj Gori i BiH na koje je prenijela vlasništvo nad antenskim stubovima, kao i nad poslovima njihove izgradnje i održavanja. Sky Towers Infrastructure tako je postao vlasnik antenskih stubova i ostale pasivne telekomunikacione infrastrukture.

Prošlog mjeseca smo objavili da Telekom Srbija sprema prodaju ove infrastrukture, i to ukupno 1.827 ovih stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u u Crnoj Gori.

Reklama

Telekom Srbije posljednjih godina se agresivno širio u cijelom regionu, uključujući BiH, ali je ujedno drastično uvećao dugove. Iz kompanije su kasnije rekli da se prodaju stubovi, ali ne i oprema za telekomunikacije povezana sa njima, kao što su bazne stanice.

Telekom će i dalje ostati korisnik tih stubova u svojstvu zakupca, a njihovom prodajom će prikupiti značajna sredstva.

BiznisInfo.ba

Nastavite čitati

PRIVREDA

Nakon 44 godine gasi se proizvodnja u Prevent FAD-u

Objavljeno

 

Od

Prevent grupacija odlučila je da ugasi proizvodnju u kompaniji Prevent FAD Jelah i otpusti radnike.

Kako je kazao predsjednik sindikata Prevent FAD-a Enes Roša, firma gasi proizvodnju nakon 44 godine rada, a 59 radnika ostaće bez posla.

Otkaze je već dobilo 35 radnika, a preostala 24 su iz zaštićenih kategorija kojima uprava takođe namjerava dati otkaz.

Prema navodima Roše, iz kompanije su kao razlog za gašenje naveli da proizvodni program nije profitabilan, mada je kompanija ostvarila prošle godine dobit od 2,6 mil KM. Navodno, kompanija planira mašine iz Jelaha izmjestiti u Željezaru Ilijaš.

Povodom odluke o gašenju proizvodnje i otkazima, radnici su protestvovali pred Upravom Preventa u Sarajevu tražeći da im minimalne zakonske otpremnine koje je ponudila Uprava budu uvećane.

Iz Prevent grupacije nisu se oglašavali ovim povodom.

Reklama

Prevent FAD bio je poznat kao proizvođač kočionih diskova koje je izvozio na tržište EU za direktnu ugradnju u vozila VW grupacije.

Prevent je nedavno zatvorio fabriku u Bužimu u kojoj je bez posla ostalo 70 radnika.

eKapija

Nastavite čitati

U trendu