Connect with us

BIZLIFE

Istraživanje: Doživljavate li stres na poslu?

Nervozni ste, ne možete se koncentrisati i gubite volju za poslom, iritiraju vas kolege i imate grčeve u želudcu, ne možete spavati i osjećate se depresivno? Ukoliko ste se pronašli u ovim opisima, utoliko patite od takozvanog “Burn out“ sindroma. Uzmite zasluženih pet minuta odmora i povećajte vlastitu produktivnost!

Objavljeno

 


 

“Burn out“ sindrom se objašnjava gubitkom idealizma, energije i smisla vašeg rada, a rezultat je stres na poslu. Veliki broj zaposlenika, nevezano od vrste posla koju rade prati ove vrste stresa. Većina ljudi radi osam i više sati dnevno, pa htjeli ne htjeli, većinu dana provedemo upravo na poslu. Ako je još riječ o poslu koji nas ne ispunjava, tu nastaje problem.

Najčešći su uzroci stresa: prevelika količina posla koju moraju obavljati, nerazumni rokovi, neuvažavanje mišljenja i ideja, nerealna očekivanja nadređenih te neizvršavanje posla svojih kolega koje nadređeni ne primjećuju.

Posljedice stresa na radnom mjestu:

Problemi sa spavanjem

Izostanak s posla

Reklama

Promjena posla

Početak pušenja

Povećana konzumacija alkohola

Povećana konzumacija slatkiša i grickalica

Stres rezultira umorom, koji je normalna pojava zbog svakodnevnog tempa i aktivnosti koje obavljamo. Međutim, umora se moramo riješiti. Ne samo ispijanjem kafe, unošenjem energetskih napitaka ili vitamina na bazi kofeina, nego i pravilnim načinom odmaranja i uzimanjem pauza u toku radnog vremena. Vjerovali ili ne, prema Zakonu o radu, svaki zaposlenik koji radi šest ili više sati ima pravo, na odmor (stanku) od najmanje 30 minuta, osim ako posebnim zakonom nije drukčije određeno. Dakle, u tih pola sata uzmite vrijeme za sebe i napravite predah od posla.

 

Reklama

6 savjeta kako se odmoriti na poslu:

1. Odmaknite se od radnog mjesta. Zbog zagušljivih prostora stvara se nervoza pa se preporuča odlazak do prozora ili, još bolje,izlazak na prirodno svjetlo.

2. Postavite prirodnu zelenu biljku pored svog stola. Zelena boja opušta i ima terapeutski učinak. U pauzi zalijte biljku.

3. Ne sjedite za stolom cijeli dan. Prošećite po kancelariji ili po cijeloj zgradi. Dignite se po čašu vode ili si napravite kafu.

4. Ne ručajte za radnim mjestom. Vrijeme za ručak provedite u kuhinji ili, ukoliko je firma nema, u mjestu predviđenom za ručak. To će vam oduzeti nekoliko minuta posla.

5. Razgovarajte sa kolegama i nadređenima. Na taj način ćete se informisati o promjenama  i planovima, što će vam smanjiti stres.

Reklama

6. Šalite se s kolegama. Nemojte pričati samo o poslu. Nastojte stres izbaciti kroz šalu i smijeh s vašim kolegama. Humor može odigrati veliku ulogu u opuštanju na poslu.

 

Svi smo svjesni činjenice kako nam je posao prijeko potreban, pogotovo u ovom kriznom vremenu. Iz tog razloga stvaraju se veliki pritisci i zahtjevi koje svi nastojimo izvršavati, što s vremenom dovede do akumuliranja stresa. Što god stvaralo taj stres treba ga se riješiti i ne zadržavati ga u sebi. Ukoliko ne možete mirnim putem izbaciti negativnost iz sebe, pokušajte na način koji mi Balkanci posebno volimo – psovkom. Britanski su znanstvenici, u istraživanju ko može duže držati ruku u mrzloj vodi, dokazali kako su više izdržali oni koji su opsovali! Stoga, odmaknite se sa strane i porazgovarajte sami sa sobom. Fizičke reakcije nikako ne dolaze u obzir.

Kakav god vaš način bio, stresa se treba riješiti i nastojati uživati svakom novom radnom danu. Na taj će se način vaša produktivnost povećati, a poslodavci će biti zadovoljni. Ali, kad je poslodavac zadovoljan, zato opustite se.

 

Izvor: Moj posao

Reklama
Nastavite čitati

BIZLIFE

Nepalcu je BiH obećana zemlja, većinu zarade šalje porodici

Objavljeno

 

Od

Ashok Tamang se prije godinu i po dana oprostio od supruge, 14-ogodišnje kćeri i tek rođenog sina, kako bi došao raditi kao građevinac u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevo je stigao iz Nepala, države u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja.

Tamag je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, čiji broj se skoro udvostručio od 2020. godine, pokazuju podaci entitetskih zavoda za zapošljavanje- piše Buka.

Najviše ih je ove godine došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, pokazuju isti podaci.

Tamang kaže da je iz Katmandua, prijestolnice Nepala, došao da radi u sarajevskoj građevinskom poduzeću “Omega Group”, kako bi sebi i porodici osigurao bolji život.

On je, uz još jedanaest zemljaka iz Nepala, u BiH došao posredstvom nepalske agencije za posredovanje pri zapošljavanju. Trebalo mu je, kaže, više od tri mjeseca da prikupi sve potrebne dokumente, jer građanima Nepala nije lako dobiti vizu za evropske zemlje, piše Radio Slobodna Evropa.

Reklama

Dodaje kako je radio na gradilištima u Prijedoru i drugim gradovima, te da je zadovoljan uslovima rada i smještaja.

Uz platu od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang ima plaćen smještaj i tri obroka dnevno. Stoga većinu zarade može poslati u Nepal, gdje mjesečne plate često iznose samo par stotina američkih dolara.

Nisam još išao kući. Planiramo u sljedećih šest mjeseci i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Razgovaramo često putem interneta, jer mi jako nedostaju”, kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala zaposlenih u BiH.

Buka

Nastavite čitati

PRIVREDA

Konferencija “Forward” sutra u Banjaluci: Digitalne inovacije preduslov rasta

Objavljeno

 

Digitalne inovacije kao preduslov za privredni i društveni rast biće u fokusu ovogodišnje konferencije “Forward”, koja će sutra u Banjaluci okupiti eksperte iz Srpske i regiona s ciljem razmjene iskustava i dobrih praksi te njihove primjene u domaćim malim i srednjim preduzećima. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Svako veče uradite ovo: Najbolji savjeti za uštedu novca

Objavljeno

 

Kako uštedeti više novca je tema koja sve zanima, posebno poslije praznika i kad počnemo da razmišljamo o ljetovanju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu