Postupak selekcije direktan je PR preduzeća – pazite kako ga provodite

0

 

Selekcijski postupak govori puno i o poslodavcu

Selekcijski postupak, osim što predstavlja proces odabira idealnog kandidata za posao, ujedno je i direktan PR preduzeća, onosno kompanije – pozitivan ili negativan. Logično bi bilo pretpostaviti da, ako poslodavac bira radnika koji će mu najviše odgovarati i s kojim želi raditi, i kandidat treba imati to isto pravo – odabrati želi li imati s posla s tim preduzećem. Ipak, zbog krize uglavnom se kaže da nito nije u poziciji birati za koga će raditi.

Kako god posmatrali ovu problematiku, važno je shvatiti važnost selekcijskog postupka i iz aspekta PR-a jer svi znamo da dobra vijest brzo putuje, a loša još brže. U svrhu kreiranja što kvalitetnijeg tržišta rada. 

 

Obavezno odgovorite na prijavu za posao

Ovo stavljamo kao prvu smjernicu jer su većinom odbijeni aplikanti najviše zamjeraju kompanijama kod selekcije kandidata. Povratna informacija jako je važna kandidatu kako bi znao je li njegova prijava uopšte došla u prave ruke te šta dalje očekivati. S druge strane, to je važno i kompanijama jer ostavljaju humani i profesionalni dojam, da cijene svaku prijavu odnosno ljude koji stoje iza tih prijava. Dovoljno je poslati mail svim kandidatima koji nisu ušli u uži izbor, kao i onima koji su došli do kraja postupka, ali na kraju ipak nisu izabrani.

 

Raspišite JASAN konkurs

Konkurs za posao prvi je kontakt kandidata s potrebama određene kompanije te samim tim prva prilika da procjeni odgovara li on toj kompaniji i ona njemu. Nerijetko možemo naići na vrlo šture i nejasne oglase za posao, što zna dovesti do toga da se kandidati ili ne jave na konkurs ili jave no ne zadovoljavaju uslove. Dobar indikator loše raspisanog konkursa može biti i to što vas kandidati konstantno zovu i traže informacije o ponuđenom radnom mjestu. Pobrinite se da konkurs sadrži jasne informacije o tome o kakvoj je poziciji riječ, koja stručna sprema se traži, koliko godina iskustva, koja će biti zaduženja novog zaposlenika te dodatne beneficije.

Na intervju dođite na vrijeme

Nepredviđene stvari uvijek se mogu dogoditi – iznenadni sastanak, nepredviđeni telefonski poziv ili radovi na cesti s kojima niste računali. No, puštanje kandidata da čeka iz čiste nemarnosti ili loše organizacije vrlo je loše za imidž firme i ispitivača. Intervjuu za posao treba pristupati kao i bilo kojem drugom sastanku na koji se ne biste usudili kasniti. Važnog klijenta nikad ne biste pustili da čeka, zar ne? Zašto onda kandidata za posao koji bi mogao postati vaš vrlo važan saradnik?

Pripremite se

Jednako kao što poslodavci očekuju da se kandidati dobro pripreme te informišu o kompaniji i radnom mjestu, bilo bi poželjno da i oni to čine. Ne samo zato što je to izraz osnovnog poštovanja prema kandidatu, već i zato što je to u interesu poslodavca. Kako ćete izabrati najboljeg kandidata ako uopšte ne znate s kime imate posla? Ako ne stignete to učiniti na početku dana ili je jednostavno previše kandidata, uzmite bar minutu vremena između svakog intervjua da se pripremite.

Prilagodite stav i budite profesionalni

Ono u čemu većina ispitivača griješi jest negativan i neugodan stav, koji nimalo ne olakšava ionako stresnu situaciju koju intervju predstavlja za kandidata. Mjesta ovakvom stavu ne bi trebalo biti jer vi zapravo trebate tog kandidata, a ne obratno. Vi ste raspisali konkurs. Trebaju vam njegovo znanje, iskustvo, ideje i volja za radom, prema tome vi biste njega trebali impresionirati jednako kao i on vas. Takođe, privatnim pitanjima nema mjesta, vaš fokus treba biti na samog kandidata kakav sad stoji pred vama te njegovo dosadašnje iskustvo i znanje. Tačka.

Neka prave osobe vode intervjue

Iako neke kompanije imaju HR odjele i školovane stručnjake koji vode intervjue za posao, mnoge firme i to ne mogu priuštiti pa se zna dogoditi da cijela priča ode u sasvim neprofesionalnom smjeru. Važno je da intervju za posao vodi osoba koja je za to dobro pripremljena, zna puno o preduzećui radnom mjestu na koje se kandidat zapošljava. Bilo bi dobro da intervjuu za posao prisustvuje osoba koja će direktno sarađivati s novim zaposlenim, jer ona najbolje zna kakav saradnik joj treba i od kojih zaduženja će se sastojati novo radno mjesto.

Postavljajte prava pitanja

Ponekad su jednostavna pitanja zapravo idealan način procjene reakcije kandidata, svojevrsna trik pitanja, no ipak pazite da ne podcjenjujete svoje kandidate. Ako su već prošli prvobitnu selekciju na temelju molbe i biografije, pobrinite se da pitanja budu direktno vezana za radno mjesto na koje se prijavljuju te relevantna za ukupan selekcijski proces.

 

 

Izvor: www.womeninadria.com