Connect with us

BIZLIFE

Postupak selekcije direktan je PR preduzeća – pazite kako ga provodite

U doba krize, velike nezaposlenosti i malog broja otvorenih radnih mjesta, stručnjaci sa svih strana savjetuju kako se kandidati trebaju ponašati prilikom selekcijskog postupka kako bi povećali šanse za dobijanjem posla. Međutim, šta je sa poslodavcima? Ko njih uči kako se ponašati?

Objavljeno

 


 

Selekcijski postupak govori puno i o poslodavcu

Selekcijski postupak, osim što predstavlja proces odabira idealnog kandidata za posao, ujedno je i direktan PR preduzeća, onosno kompanije – pozitivan ili negativan. Logično bi bilo pretpostaviti da, ako poslodavac bira radnika koji će mu najviše odgovarati i s kojim želi raditi, i kandidat treba imati to isto pravo – odabrati želi li imati s posla s tim preduzećem. Ipak, zbog krize uglavnom se kaže da nito nije u poziciji birati za koga će raditi.

Kako god posmatrali ovu problematiku, važno je shvatiti važnost selekcijskog postupka i iz aspekta PR-a jer svi znamo da dobra vijest brzo putuje, a loša još brže. U svrhu kreiranja što kvalitetnijeg tržišta rada. 

 

Obavezno odgovorite na prijavu za posao

Reklama

Ovo stavljamo kao prvu smjernicu jer su većinom odbijeni aplikanti najviše zamjeraju kompanijama kod selekcije kandidata. Povratna informacija jako je važna kandidatu kako bi znao je li njegova prijava uopšte došla u prave ruke te šta dalje očekivati. S druge strane, to je važno i kompanijama jer ostavljaju humani i profesionalni dojam, da cijene svaku prijavu odnosno ljude koji stoje iza tih prijava. Dovoljno je poslati mail svim kandidatima koji nisu ušli u uži izbor, kao i onima koji su došli do kraja postupka, ali na kraju ipak nisu izabrani.

 

Raspišite JASAN konkurs

Konkurs za posao prvi je kontakt kandidata s potrebama određene kompanije te samim tim prva prilika da procjeni odgovara li on toj kompaniji i ona njemu. Nerijetko možemo naići na vrlo šture i nejasne oglase za posao, što zna dovesti do toga da se kandidati ili ne jave na konkurs ili jave no ne zadovoljavaju uslove. Dobar indikator loše raspisanog konkursa može biti i to što vas kandidati konstantno zovu i traže informacije o ponuđenom radnom mjestu. Pobrinite se da konkurs sadrži jasne informacije o tome o kakvoj je poziciji riječ, koja stručna sprema se traži, koliko godina iskustva, koja će biti zaduženja novog zaposlenika te dodatne beneficije.

Na intervju dođite na vrijeme

Nepredviđene stvari uvijek se mogu dogoditi – iznenadni sastanak, nepredviđeni telefonski poziv ili radovi na cesti s kojima niste računali. No, puštanje kandidata da čeka iz čiste nemarnosti ili loše organizacije vrlo je loše za imidž firme i ispitivača. Intervjuu za posao treba pristupati kao i bilo kojem drugom sastanku na koji se ne biste usudili kasniti. Važnog klijenta nikad ne biste pustili da čeka, zar ne? Zašto onda kandidata za posao koji bi mogao postati vaš vrlo važan saradnik?

Reklama

Pripremite se

Jednako kao što poslodavci očekuju da se kandidati dobro pripreme te informišu o kompaniji i radnom mjestu, bilo bi poželjno da i oni to čine. Ne samo zato što je to izraz osnovnog poštovanja prema kandidatu, već i zato što je to u interesu poslodavca. Kako ćete izabrati najboljeg kandidata ako uopšte ne znate s kime imate posla? Ako ne stignete to učiniti na početku dana ili je jednostavno previše kandidata, uzmite bar minutu vremena između svakog intervjua da se pripremite.

Prilagodite stav i budite profesionalni

Ono u čemu većina ispitivača griješi jest negativan i neugodan stav, koji nimalo ne olakšava ionako stresnu situaciju koju intervju predstavlja za kandidata. Mjesta ovakvom stavu ne bi trebalo biti jer vi zapravo trebate tog kandidata, a ne obratno. Vi ste raspisali konkurs. Trebaju vam njegovo znanje, iskustvo, ideje i volja za radom, prema tome vi biste njega trebali impresionirati jednako kao i on vas. Takođe, privatnim pitanjima nema mjesta, vaš fokus treba biti na samog kandidata kakav sad stoji pred vama te njegovo dosadašnje iskustvo i znanje. Tačka.

Neka prave osobe vode intervjue

Iako neke kompanije imaju HR odjele i školovane stručnjake koji vode intervjue za posao, mnoge firme i to ne mogu priuštiti pa se zna dogoditi da cijela priča ode u sasvim neprofesionalnom smjeru. Važno je da intervju za posao vodi osoba koja je za to dobro pripremljena, zna puno o preduzećui radnom mjestu na koje se kandidat zapošljava. Bilo bi dobro da intervjuu za posao prisustvuje osoba koja će direktno sarađivati s novim zaposlenim, jer ona najbolje zna kakav saradnik joj treba i od kojih zaduženja će se sastojati novo radno mjesto.

Reklama

Postavljajte prava pitanja

Ponekad su jednostavna pitanja zapravo idealan način procjene reakcije kandidata, svojevrsna trik pitanja, no ipak pazite da ne podcjenjujete svoje kandidate. Ako su već prošli prvobitnu selekciju na temelju molbe i biografije, pobrinite se da pitanja budu direktno vezana za radno mjesto na koje se prijavljuju te relevantna za ukupan selekcijski proces.

 

 

Izvor: www.womeninadria.com

Reklama
Nastavite čitati

KARIJERA

Otvorene prijave za novi ciklus programa UniCredit plaćene stručne prakse

Objavljeno

 

Od

UniCredit Bank a.d. Banja Luka, već sedmu godinu zaredom, pruža priliku studentima završnih godina ekonomskog, pravnog i informatičkog usmjerenja da steknu prva radna iskustva kroz planirani program plaćene stručne prakse radeći u međunarodnoj kompaniji te inspirativnom i dinamičnom okruženju.

„Prva velika šansa“ je šestomjesečni program plaćene stručne prakse u UniCredit banci Banja Luka, koji, pored praktičnog rada u timovima, uz podršku mentora, donosi i posebno iskustvo učenja u okviru UniCredita – liderske bankarske grupacije na tržištu, koja prepoznaje potencijal i nagrađuje lično zalaganje i kvalitet te pruža jedinstvenu priliku studentima – mladim osobama na početku karijere, za dobar start i profesionalni napredak.

Tokom prakse, a u toku svakodnevnog radnog vremena (4 sata), počevši od avgusta tekuće godine, studenti će raditi na konkretnim zadacima te se upoznati sa poslovanjem Banke kao finansijske institucije, organizacionom strukturom i procesima unutar Banke te razviti korisna teorijska i praktična znanja koja će im pomoći u savladavanju dodijeljenih zadataka. Istovremeno, u periodu obavljanja prakse studenti će biti u mogućnosti da završavaju sve svoje obaveze na fakultetu. 

Članica Uprave UniCredit Bank a.d. Banja Luka, nadležna za Ljudske potencijale i korporativnu kulturu, Diana Bevanda, ovim je povodom istakla da joj je drago da ima priliku pozvati studente završnih godina ekonomskog, pravnog i informatičkog usmjerenja da se prijave za novi ciklus „Prve velike šanse”.

„Razvili smo program kroz koji studenti imaju priliku proći kroz sve ključne faze bankarskog poslovanja, na drugačiji i zanimljiviji način. Program u kojem već sam proces selekcije nije uobičajen, jer je i to prilika u kojoj studenti mogu pokazati svoja znanja, vještine, kreativnost i sposobnost snalaženja u novim situacijama. Takav pristup već u početku razvija pozitivnu konkurenciju među studentima, kako bi za vrijeme prakse stekli kvalitetno iskustvo i želju da napreduju. Svi imaju jednaku šansu da dobiju zaposlenje u Banci, ukoliko pokažu motivaciju i želju za radom. Kao društveno odgovorna kompanija, pokušavamo i na ovaj način dati mladim ljudima prilike za učenje i razvoj u našoj zemlji.”, istakla je Diana Bevanda.

Na linku možete pogledati predstavljanje programa prakse i iskustva studenata, učesnika programa svih prethodnih ciklusa „Prve velike šanse”, koji su svoju šansu već iskoristili i nakon programa postali dio UniCredit tima te došli do svog prvog zaposlenja.

Reklama

UniCredit Bank a.d. Banja Luka poziva sve zainteresovane studente završnih godina da se prijave i iskoriste svoju prvu veliku šansu i pošalju svoj CV na [email protected], pod naslovom „Prva velika šansa“ najkasnije do 31.07.2024. godine.

Nastavite čitati

BIZLIFE

Nepalcu je BiH obećana zemlja, većinu zarade šalje porodici

Objavljeno

 

Od

Ashok Tamang se prije godinu i po dana oprostio od supruge, 14-ogodišnje kćeri i tek rođenog sina, kako bi došao raditi kao građevinac u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevo je stigao iz Nepala, države u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja.

Tamag je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, čiji broj se skoro udvostručio od 2020. godine, pokazuju podaci entitetskih zavoda za zapošljavanje- piše Buka.

Najviše ih je ove godine došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, pokazuju isti podaci.

Tamang kaže da je iz Katmandua, prijestolnice Nepala, došao da radi u sarajevskoj građevinskom poduzeću “Omega Group”, kako bi sebi i porodici osigurao bolji život.

On je, uz još jedanaest zemljaka iz Nepala, u BiH došao posredstvom nepalske agencije za posredovanje pri zapošljavanju. Trebalo mu je, kaže, više od tri mjeseca da prikupi sve potrebne dokumente, jer građanima Nepala nije lako dobiti vizu za evropske zemlje, piše Radio Slobodna Evropa.

Reklama

Dodaje kako je radio na gradilištima u Prijedoru i drugim gradovima, te da je zadovoljan uslovima rada i smještaja.

Uz platu od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang ima plaćen smještaj i tri obroka dnevno. Stoga većinu zarade može poslati u Nepal, gdje mjesečne plate često iznose samo par stotina američkih dolara.

Nisam još išao kući. Planiramo u sljedećih šest mjeseci i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Razgovaramo često putem interneta, jer mi jako nedostaju”, kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala zaposlenih u BiH.

Buka

Nastavite čitati

PRIVREDA

Konferencija “Forward” sutra u Banjaluci: Digitalne inovacije preduslov rasta

Objavljeno

 

Digitalne inovacije kao preduslov za privredni i društveni rast biće u fokusu ovogodišnje konferencije “Forward”, koja će sutra u Banjaluci okupiti eksperte iz Srpske i regiona s ciljem razmjene iskustava i dobrih praksi te njihove primjene u domaćim malim i srednjim preduzećima. (više…)

Nastavite čitati

U trendu