Kako uživati u životu ako imate male prihode

0

Sljedeći savjeti bi vam trebali pomoći da naučite uživati u životu s manjim budžetom:

1. Uživajte u malim stvarima

Razmišljate o stvarima koje radite, a ne koje imate ili nemate. Morate se prisjetiti da u nekim dijelovima svijeta postoje milijuni ljudi koji bi bili sretni i samo da imaju krov nad glavom. Ne možete sebi priuštiti previše toga ovaj mjesec?! Oslobodite se zabrinutosti i recite kako ćete rješavati probleme jedan po jedan kako se pojavljuju, ne možete o svim mogućnostima brinuti već sada.

2. Napravite plan povećanja prihoda

Ne neki nemoguć, nego neki lagan i ostvariv. Definišite šta trebate učiniti svaki dan, što svake nedelje, svaki mjesec. Analizirajte plan i pratite šta ste učinili po tom pitanju.

3. Zapišite na papir sve fiksne i nužne troškove

Trošite svoje prihode polako i čim ih dobijete raspodijelite po nedeljama, odnosno dospijeću računa. Na taj način ćete se spriječiti da ne potrošite novac na nešto što želite, nego ono što trebate. Nemojte biti razmaženi. Umjesto da naručujete ili kupujete gotovu hranu postanite kreativni. Vjerovatno vremena imate više nego novaca. Pratite u kojim su radnjama sniženja i akcije. Nemojte praviti veliki mjesečni šoping, nego svakodnevno (eventualno) sedmično nabavljajte namirnice i to one s popustom.

 

Izvor: Savjetnica