Connect with us

BIZLIFE

Kako uživati u životu ako imate male prihode

Vjerovatno vam se ovaj naslov čini nemogućim ukoliko svakodnevno vodite brigu oko nestašice novca. Ipak morate znati da život s mnogo novaca ne donosi sam po sebi sreću.

Objavljeno

 


Sljedeći savjeti bi vam trebali pomoći da naučite uživati u životu s manjim budžetom:

1. Uživajte u malim stvarima

Razmišljate o stvarima koje radite, a ne koje imate ili nemate. Morate se prisjetiti da u nekim dijelovima svijeta postoje milijuni ljudi koji bi bili sretni i samo da imaju krov nad glavom. Ne možete sebi priuštiti previše toga ovaj mjesec?! Oslobodite se zabrinutosti i recite kako ćete rješavati probleme jedan po jedan kako se pojavljuju, ne možete o svim mogućnostima brinuti već sada.

2. Napravite plan povećanja prihoda

Ne neki nemoguć, nego neki lagan i ostvariv. Definišite šta trebate učiniti svaki dan, što svake nedelje, svaki mjesec. Analizirajte plan i pratite šta ste učinili po tom pitanju.

3. Zapišite na papir sve fiksne i nužne troškove

Reklama

Trošite svoje prihode polako i čim ih dobijete raspodijelite po nedeljama, odnosno dospijeću računa. Na taj način ćete se spriječiti da ne potrošite novac na nešto što želite, nego ono što trebate. Nemojte biti razmaženi. Umjesto da naručujete ili kupujete gotovu hranu postanite kreativni. Vjerovatno vremena imate više nego novaca. Pratite u kojim su radnjama sniženja i akcije. Nemojte praviti veliki mjesečni šoping, nego svakodnevno (eventualno) sedmično nabavljajte namirnice i to one s popustom.

 

Izvor: Savjetnica

Nastavite čitati

BIZLIFE

Nepalcu je BiH obećana zemlja, većinu zarade šalje porodici

Objavljeno

 

Od

Ashok Tamang se prije godinu i po dana oprostio od supruge, 14-ogodišnje kćeri i tek rođenog sina, kako bi došao raditi kao građevinac u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevo je stigao iz Nepala, države u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja.

Tamag je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, čiji broj se skoro udvostručio od 2020. godine, pokazuju podaci entitetskih zavoda za zapošljavanje- piše Buka.

Najviše ih je ove godine došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, pokazuju isti podaci.

Tamang kaže da je iz Katmandua, prijestolnice Nepala, došao da radi u sarajevskoj građevinskom poduzeću “Omega Group”, kako bi sebi i porodici osigurao bolji život.

On je, uz još jedanaest zemljaka iz Nepala, u BiH došao posredstvom nepalske agencije za posredovanje pri zapošljavanju. Trebalo mu je, kaže, više od tri mjeseca da prikupi sve potrebne dokumente, jer građanima Nepala nije lako dobiti vizu za evropske zemlje, piše Radio Slobodna Evropa.

Reklama

Dodaje kako je radio na gradilištima u Prijedoru i drugim gradovima, te da je zadovoljan uslovima rada i smještaja.

Uz platu od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang ima plaćen smještaj i tri obroka dnevno. Stoga većinu zarade može poslati u Nepal, gdje mjesečne plate često iznose samo par stotina američkih dolara.

Nisam još išao kući. Planiramo u sljedećih šest mjeseci i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Razgovaramo često putem interneta, jer mi jako nedostaju”, kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala zaposlenih u BiH.

Buka

Nastavite čitati

PRIVREDA

Konferencija “Forward” sutra u Banjaluci: Digitalne inovacije preduslov rasta

Objavljeno

 

Digitalne inovacije kao preduslov za privredni i društveni rast biće u fokusu ovogodišnje konferencije “Forward”, koja će sutra u Banjaluci okupiti eksperte iz Srpske i regiona s ciljem razmjene iskustava i dobrih praksi te njihove primjene u domaćim malim i srednjim preduzećima. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Svako veče uradite ovo: Najbolji savjeti za uštedu novca

Objavljeno

 

Kako uštedeti više novca je tema koja sve zanima, posebno poslije praznika i kad počnemo da razmišljamo o ljetovanju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu