Connect with us

BIZLIFE

Male promjene za poboljšanje karijere u srednjim godinama

Sa povećanim brojem žena (a i nekih muškaraca) koji pribjegavaju plastičnoj operaciji da bi izbjegli starenje na radnom mjestu, specijalist za karijeru Debbie Smith dijeli svoje najbolje savjete kako da poboljšate svoju karijeru umjesto da idete pod nož

Objavljeno

 


donosi Telegraph:

Sakrijte svoje godine

Ne trebate stavljati bilo kakve datume u vaš CV, uključujući i datum vašeg rođenja, jer je ilegalno za angažera da vas pita za godine u bilo kojem dijelu procesa za prijavljivanje.

  • Učinite da izgledate i da se osjećate odlično
  • Dotjerivanje vam može povećati samopouzdanje za intervju. Posjetite zubara za brzi pregled, uradite manikuru – i zapamtite, sijeda kosa ponekad može izgledati elegantno!
  • Naglasite ono što imate da ponudite. Ovo uključuje životno koliko i poslovno iskustvo. Možda znate bolje saslušati i suosjećati. Također, sa sobom nosite i mrežu mnogih poznanstava, što je u više slučajeva bolje nego kod mlađeg kandidata, i može biti vrjedniji material na poslu.

Twitter vam je prijatelj

U današnjem svijetu, ne možete se zamisliti bez društvenih mreeža. Nije prihvatljivo da ste “izgubljeni slučaj u vezi tehnologije”.

…Također, LinkedIn

LinkedIn je vrlo snažan instrument za angažiranje koji će vam pomoći da zaobiđete agencije za angažiranje. Napravite i uredite svoj profil. Pitajte ljude da vas preporuče i povežu sa utjecajnim ljudima. Zapamtite, budući poslodavci će vas tražiti na Google-u i LinkedIn-u.

Reklama

Izgledajte profesionalno

To ne znači oblačiti se da izgledate mlađi. Odustanite od visokih potpetica i prekomjerne šminke. Uložite u dobro kvalitetnu torbu. Pogledajte kako se drugi oblače u vašoj kompaniji ili u kompaniji u kojoj biste željeli raditi i imitirajte ih. Razmislite i o ličnom dizajneru ako smatrate da vam je stil najbitniji.

Potražite inspiraciju u drugim ženama

Pronađite savjetnika. Otkrijte tajne drugih žena koje su starije od vas i koje još uvijek napreduju na poslu.

 

 

Reklama
Nastavite čitati

BIZLIFE

Nepalcu je BiH obećana zemlja, većinu zarade šalje porodici

Objavljeno

 

Od

Ashok Tamang se prije godinu i po dana oprostio od supruge, 14-ogodišnje kćeri i tek rođenog sina, kako bi došao raditi kao građevinac u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevo je stigao iz Nepala, države u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja.

Tamag je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, čiji broj se skoro udvostručio od 2020. godine, pokazuju podaci entitetskih zavoda za zapošljavanje- piše Buka.

Najviše ih je ove godine došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, pokazuju isti podaci.

Tamang kaže da je iz Katmandua, prijestolnice Nepala, došao da radi u sarajevskoj građevinskom poduzeću “Omega Group”, kako bi sebi i porodici osigurao bolji život.

On je, uz još jedanaest zemljaka iz Nepala, u BiH došao posredstvom nepalske agencije za posredovanje pri zapošljavanju. Trebalo mu je, kaže, više od tri mjeseca da prikupi sve potrebne dokumente, jer građanima Nepala nije lako dobiti vizu za evropske zemlje, piše Radio Slobodna Evropa.

Reklama

Dodaje kako je radio na gradilištima u Prijedoru i drugim gradovima, te da je zadovoljan uslovima rada i smještaja.

Uz platu od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang ima plaćen smještaj i tri obroka dnevno. Stoga većinu zarade može poslati u Nepal, gdje mjesečne plate često iznose samo par stotina američkih dolara.

Nisam još išao kući. Planiramo u sljedećih šest mjeseci i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Razgovaramo često putem interneta, jer mi jako nedostaju”, kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala zaposlenih u BiH.

Buka

Nastavite čitati

PRIVREDA

Konferencija “Forward” sutra u Banjaluci: Digitalne inovacije preduslov rasta

Objavljeno

 

Digitalne inovacije kao preduslov za privredni i društveni rast biće u fokusu ovogodišnje konferencije “Forward”, koja će sutra u Banjaluci okupiti eksperte iz Srpske i regiona s ciljem razmjene iskustava i dobrih praksi te njihove primjene u domaćim malim i srednjim preduzećima. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Svako veče uradite ovo: Najbolji savjeti za uštedu novca

Objavljeno

 

Kako uštedeti više novca je tema koja sve zanima, posebno poslije praznika i kad počnemo da razmišljamo o ljetovanju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu