Connect with us

PROIZVODI/USLUGE

Na put krenuo najveći kruzer na svijetu: „Plutajući grad“ vrijedan više od milijardu dolara

Desetine hiljada Francuza pozdravilo je prvo putovanje najvećeg kruzera na svijetu, koji je isplovio na svoje prvo putovanje nakon 32 mjeseca iz francuskog brodogradilišta u Saint-Nazaireu prema Southamptonu u Engleskoj.

Objavljeno

 


Kruzer „Harmony of the Seas“ čija je gradnja koštala više od milijardu dolara, dug je 362 metra, ima 16 paluba i viši je od Eiffelovog tornja. Drži rekord kao najširi kruzer koji je ikada izgrađen i može primiti 6.360 putnika.

Nazivaju ga plutajući grad koji ima 20 prostorija za jelo, 23 bazena i park sa više od 10.000 biljaka i 50 stabala. Na brodu postoje mjesta za odmor i zabavu. Kapetan broda, Johnny Faevelen, tvrdi kako će golf biti jedna od opcija na brodu.

„Harmony of the Seas“ u Southamptonu se očekuje u utorak, prije njegove inauguracijske plovidbe 22. maja u Barceloni.

Brodogradilište STX France počelo ga je graditi 2013. godine, a gradnja je trajala više od dvije i po godine. „Harmony of the Seas“ će proizvoditi 20 posto manje emisija CO2 nego dva najveća broda u svojoj klasi djelomično zahvaljujući zraku koji se upumpava u trup kako bi olakšao teret. Na gradnji je bilo zaposleno 2.500 radnika kako bi završili ogroman brod.

Royal Caribbean, kompanije u čijem vlasništvu je kruzer, trenutno pravi još dva broda Anthem of the Seas i Ovation of the Sea, koji će zaploviti u aprilu sljedeće godine.

 

Reklama

Izvor: Klix.ba

Nastavite čitati

PROIZVODI/USLUGE

Otvoren savremeni Tropic market i u Čelincu

Objavljeno

 

Od

Domaći trgovački lanac Tropic danas je u Čelincu, na adresi Kralja Petra Prvog 2, u 9:00 časova otvorio 64 poslovnu jedinicu. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Melanija Tramp će ponovo zablistati u Beminim papučma

Objavljeno

 

Od

Fabrika obuće Bema iz Banjaluke poslala je danas prvoj dami SAD Melaniji Tramp na poklon unikatne papuče, kao znak podrške za još jedan mandat njenom suprugu Donaldu Trampu u Bijeloj kući. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Bema podijelila svojim radnicima visokokvalitetnu obuću

Objavljeno

 

Od

Tvornica obuće „Beme“ svojim radnicima u Banjoj Luci podijelila je po jedan par visokokvalitetne kožne obuće. (više…)

Nastavite čitati

U trendu