Wall Street: Akcije pale uprkos dobrim rezultatima iz maloprodaje

0

U petak je Dow Jones pao je 1,05 odsto, na 17.535 poena, dok je S&P 500 oslabio 0,85 odsto, na na 2.046 poena. U protekle tri sedmice S&P 500 je oslabio 2,2 odsto, čime je praktično na nuli od početka godine.

Nasdaq indeks pao je 0,41 posto, na 4.717 poena, što je njegov četvrti nedeljni pad zaredom. Od početka godine Nasdaq je oslabio 5,8 odsto.

Američki Sekreterijat za trgovinu juče je saopštio da je maloprodaja u aprilu porasla 1,3 odsto u odnosu na prethodni mjesec, što je najviši rast od marta 2015. godine. U saopštenju se kaže da potrošači više troše, ali ne u velikim lancima prodavnica, dok je prodaja preko interneta i kataloga povećana za 10 posto. Ovakav podatak nije umanjio brige investitora za probleme u ovom sektoru. U međuvremenu, pad cijena nafte pritisnuo je akcije u energetskom sektoru smanjivši apetite investitora za rizičnijom aktivom.

Izjava ruskog ministra energetike da ne očekuje balans ponude i potražnje na tržištu nafte do polovine 2017. snizila je cijenu ovog energenta za više od 1 odsto.

Sezona objavljivanja poslovnih izveštaja za prvo tromjesečje je pri kraju, a investitore su u petak razočarali slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko trgovačkih lanaca, među ostalim, Nordstroma, JC Penneya i Dillard′sa.

U anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa pale za 5,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što i nije tako loše, s obzirom da se na početku sezone očekivao pad zarada za više od 7 odsto.

Međutim, najave drugo tromjesečje nisu sjajne. Prema podacima Thomson Reutersa, na svaku kompaniju koja je povećala procene za naredni period dolaze , u prosjeku, 2,3 kompanije koje su upozorile na moguće slabije rezultate.

Izvor:Agencije