Connect with us

BIZLIFE

Herman Hese o tome zašto čitamo i zašto knjiga nikad neće nestati

Značaj pisane riječi najbolje je opisao švajcarski pisac ovjenčan Nobelovom nagradom Herman Hese (Hermann Hesse). Rođen je u Njemačkoj 2. jula 1877. godine a umro je 9. avgusta 1962. U eseju “The Magic of the Book” opisuje značaj i magiju pisane reči i kakav uticaj ima na onog ko čita.

Objavljeno

 


 

“Od svih svjetova koje je čovjek stvorio, a nije dobio kao dar od prirode, svjet knjiga je najveći… Bez riječi, bez knjiga, nema ni istorije, nema koncepta čovječanstva. I kada bi neko pokušao da istoriju ljudskog duha zatvori u mali prostor, u kuću ili u sobu, mogao bi to da uradi jedino uz pomoć zbirke knjiga.”

Hese pre skoro 100 godina o tome da li će knjiga nestati, a aktuelno je i dan-danas

“Ne treba da se plašimo da će knjiga nestati. Čak suprotno, što su potrebe za zabavom i obrazovanjem više zadovoljene kroz druge izume, to će knjiga više trijumfovati u dostojanstvu i autoritativnosti. Čak i najdetinjastije trovanje koje dolazi sa napretkom uskoro će biti primorano da prizna da pisanje i knjige imaju ulogu koja je vječna… Pisana riječ jedini je način da čovječanstvo ima istoriju i kontinuiranu svijest o sebi.
Nismo dostigli tu tačku gde su mlađi rivali – radio i film, oteli sve od štampane knjige, već samo onaj dio koji je nepotreban.”

Život i smrt umjetnika

“Možemo svakog dana da posmatramo kako su potpuno izvanredne, baš kao i bajke, istorije knjiga, kako u jednom trenutku imaju najveću čar a zatim imaju dar da ponovo budu nevidljive. Pjesnici žive i umiru, za vrijeme svog života poznati su po nečemu ili ničemu, i vidimo kako se njihov rad nakon njihove smrti, nekad i decenijama kasnije, iznenada izdiže iz groba, iz njih, kao da vrijeme ne postoji.”

Reklama

O tome kako nas čitanje spaja

“Velika i tajanstvena stvar u vezi sa iskustvom čitanja je ovo: što selektivnije, osetljivije i pažljivije naučimo da čitamo, jasnije uočavamo svaku misao i svaku pjesmu u svojoj jedinstvenosti, posebnosti, i sva ta ljepota, sav šarm zavise od te posebnosti i jedinstvenosti – u isto vrjeme shvatamo kako stotine hiljada glasova nacije idu ka istom cilju, zovu iste bogove različitim imenima, sanjaju iste snove, pate od iste tuge…”

 

 

Izvor: BIZlife

 

Reklama

 

Nastavite čitati

BIZLIFE

Nepalcu je BiH obećana zemlja, većinu zarade šalje porodici

Objavljeno

 

Od

Ashok Tamang se prije godinu i po dana oprostio od supruge, 14-ogodišnje kćeri i tek rođenog sina, kako bi došao raditi kao građevinac u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevo je stigao iz Nepala, države u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja.

Tamag je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, čiji broj se skoro udvostručio od 2020. godine, pokazuju podaci entitetskih zavoda za zapošljavanje- piše Buka.

Najviše ih je ove godine došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, pokazuju isti podaci.

Tamang kaže da je iz Katmandua, prijestolnice Nepala, došao da radi u sarajevskoj građevinskom poduzeću “Omega Group”, kako bi sebi i porodici osigurao bolji život.

On je, uz još jedanaest zemljaka iz Nepala, u BiH došao posredstvom nepalske agencije za posredovanje pri zapošljavanju. Trebalo mu je, kaže, više od tri mjeseca da prikupi sve potrebne dokumente, jer građanima Nepala nije lako dobiti vizu za evropske zemlje, piše Radio Slobodna Evropa.

Reklama

Dodaje kako je radio na gradilištima u Prijedoru i drugim gradovima, te da je zadovoljan uslovima rada i smještaja.

Uz platu od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang ima plaćen smještaj i tri obroka dnevno. Stoga većinu zarade može poslati u Nepal, gdje mjesečne plate često iznose samo par stotina američkih dolara.

Nisam još išao kući. Planiramo u sljedećih šest mjeseci i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Razgovaramo često putem interneta, jer mi jako nedostaju”, kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala zaposlenih u BiH.

Buka

Nastavite čitati

PRIVREDA

Konferencija “Forward” sutra u Banjaluci: Digitalne inovacije preduslov rasta

Objavljeno

 

Digitalne inovacije kao preduslov za privredni i društveni rast biće u fokusu ovogodišnje konferencije “Forward”, koja će sutra u Banjaluci okupiti eksperte iz Srpske i regiona s ciljem razmjene iskustava i dobrih praksi te njihove primjene u domaćim malim i srednjim preduzećima. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Svako veče uradite ovo: Najbolji savjeti za uštedu novca

Objavljeno

 

Kako uštedeti više novca je tema koja sve zanima, posebno poslije praznika i kad počnemo da razmišljamo o ljetovanju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu