Herman Hese o tome zašto čitamo i zašto knjiga nikad neće nestati

0

 

“Od svih svjetova koje je čovjek stvorio, a nije dobio kao dar od prirode, svjet knjiga je najveći… Bez riječi, bez knjiga, nema ni istorije, nema koncepta čovječanstva. I kada bi neko pokušao da istoriju ljudskog duha zatvori u mali prostor, u kuću ili u sobu, mogao bi to da uradi jedino uz pomoć zbirke knjiga.”

Hese pre skoro 100 godina o tome da li će knjiga nestati, a aktuelno je i dan-danas

“Ne treba da se plašimo da će knjiga nestati. Čak suprotno, što su potrebe za zabavom i obrazovanjem više zadovoljene kroz druge izume, to će knjiga više trijumfovati u dostojanstvu i autoritativnosti. Čak i najdetinjastije trovanje koje dolazi sa napretkom uskoro će biti primorano da prizna da pisanje i knjige imaju ulogu koja je vječna… Pisana riječ jedini je način da čovječanstvo ima istoriju i kontinuiranu svijest o sebi.
Nismo dostigli tu tačku gde su mlađi rivali – radio i film, oteli sve od štampane knjige, već samo onaj dio koji je nepotreban.”

Život i smrt umjetnika

“Možemo svakog dana da posmatramo kako su potpuno izvanredne, baš kao i bajke, istorije knjiga, kako u jednom trenutku imaju najveću čar a zatim imaju dar da ponovo budu nevidljive. Pjesnici žive i umiru, za vrijeme svog života poznati su po nečemu ili ničemu, i vidimo kako se njihov rad nakon njihove smrti, nekad i decenijama kasnije, iznenada izdiže iz groba, iz njih, kao da vrijeme ne postoji.”

O tome kako nas čitanje spaja

“Velika i tajanstvena stvar u vezi sa iskustvom čitanja je ovo: što selektivnije, osetljivije i pažljivije naučimo da čitamo, jasnije uočavamo svaku misao i svaku pjesmu u svojoj jedinstvenosti, posebnosti, i sva ta ljepota, sav šarm zavise od te posebnosti i jedinstvenosti – u isto vrjeme shvatamo kako stotine hiljada glasova nacije idu ka istom cilju, zovu iste bogove različitim imenima, sanjaju iste snove, pate od iste tuge…”

 

 

Izvor: BIZlife