Marketinški izazovi za male preduzetnike

0

 

Nakon par mjeseci rijetko možemo povezati brend s oglasom kojeg se sjećamo. Prije su oglasi znali biti zbunjujući jer su marketinški stručnjaci nastojali poslati neku složenu poruku. Danas je većina oglasa jasna, ali rijetko ćemo naići na neki koji će nas oduševiti. Činjenica je da oglašavanje informiše, podsjeća i uvjerava, ali trebalo bi nas na neki način i zabavi kako bismo usvojili sadržaj poruke.

Za male preduzetnike važno je da razmisle jesu li dobro opisali svoju ciljnu grupu i kad je opišu, trebaju razmisliti jesu li je upoznali u detalje. Zna se dogoditi da kompanije znaju opisati ko su im kupci ili klijenti, ali ih zapravo ne razumiju. Svaka ciljna grupa ima specifično ponašanje i odluke o kupovini donosi na različite načine.

U komunikaciji s ciljnom grupom, potrebno je definisati poruku koju oni razumiju i koja je njima najvažnija. U toj poruci važno je dati obećanje u smislu zadovoljavanja želja i potreba ciljne grupe. U komunikaciji s kupcima i klijentima važno je iznijeti korist, odnosno opisati vrijednost koju mogu dobiti nabavkom proizvoda ili usluge. Kad je sve osmišljeno, tu poruku je važno integrisati u svaku tačku komunikacije s kupcima, od oglašavanja, do prodaje ili realizacije postprodajnih aktivnosti.

Ako u svaki dio poslovanja ne unesemo tu poruku i ne nastavimo tako komunicirati, poruka će se izgubiti u moru sličnih ponuda, nećemo biti jasni, a i kupci će se zbuniti oko vrijednosti naše ponude.

 

Izvor: Obiljka