Connect with us

PRIVREDA

Vlada Srbije odlučuje o sudbini Olimpijskog centra „Jahorina“

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske dala je juče saglasnost na pismo namjere koje će u narednim danima Ministarstvo trgovine i turizma RS uputiti Vladi Srbije u pravcu zajedničkog ulaganja i saradnje na nastavku investicionog ciklusa u Olimpijskom centru (OC) „Jahorina“.

Objavljeno

 


Tako je Vlada RS juče podržala inicijativu JP „Skijališta Srbije“ Beograd za ostvarivanje saradnje u cilju nastavka investicionog ciklusa na Jahorini. Sve ovo navodi na zaključak da bi, nakon podjele OC „Jahorina“ na dva preduzeća, što je i preporučila Vlada RS, „Skijališta Srbije“ investirala i ušla u vlasništvo jednog dijela preduzeća i to najvjerovatnije onog koji bi se bavio samo turističkom infrastrukturom, i to sistemom kosog transporta, ski-stazama, javnim površinama, parking prostorom i polivalentnom turističkom opremom.

Ako bi došlo do takvog scenarija, u posjedu RS ostala bi ta druga firma koja bi se bavila ugostiteljskom djelatnošću. Naime, u pismu namjere, koje je u posjedu „Nezavisnih“, Vlada RS obavještava Vladu Srbije da postoji interes Vlade RS da OC „Jahorina“ Pale ostvari saradnju sa JP „Skijališta Srbije“ radi poboljšanja poslovanja OC „Jahorina“ i nastavka investicionog ciklusa na Jahorini. Pored toga, u pismu namjere navode da su predstavnici JP „Skijališta Srbije“ i OC „Jahorina“ u prethodnom periodu započeli pregovore o mogućnostima proširenja poslovanja JP „Skijališta Srbije“ na teritoriji RS, kroz razmjenu iskustva u poslovanju na bazi trenutnog modela organizovanja „Skijališta Srbije“, saradnje na promociji na trećim tržištima i sagledavanja mogućnosti okončanja započetog investicionog ciklusa na Jahorini u cilju povećanja konkurentnosti turističke destinacije.

„U prethodne četiri sezone OC ‘Jahorina’ Pale ostvaruje negativno poslovanje i nije u mogućnosti da svoje poslovanje usmjeri na nastavak investiranja u vertikalni transport, sistem vještačkog zasnježavanja i smještajne kapacitete“, navodi se u pismu namjere. Pored toga, smatraju da bi saradnjom ova dva preduzeća Srbija i RS ostvarile regionalnu prednost u oblasti planinskog turizma, što bi svakako donijelo veći profit i jednom i drugom preduzeću. S tim u vezi i napominju da je turistička infrastuktura kojom trenutno upravlja OC „Jahorina“ svojevremeno korištena za organizaciju Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu.

„Na kraju, informišemo vas da je Vlada RS donijela zaključak kojim podržava inicijativu JP ‘Skijališta Srbije’ za ostvarivanje saradnje u cilju nastavka investicionog ciklusa na Jahorini, kao i da su u prethodnom periodu realizovane aktivnosti koje su identifikovane kao potencijalna prepreka ostvarivanju saradnje ova dva preduzeća“, navedeno je u pismu namjere. Iz OC „Jahorina“ juče nisu željeli davati bilo kakve komentare na ovu odluku Vlade, te su istakli da će više znati kada se upoznaju sa sadržajem pisma namjere i zaključka Vlade RS. Ipak, naveli su da se o ovoj saradnji pregovara već izvjesno vrijeme i da je sada na dvije vlade da na zajedničkoj sjednici razmotre modele saradnje dva preduzeća. Kako su „Nezavisne“ objavile prije dvadesetak dana, OC „Jahorina“, koji se nalazi u višemilionskim gubicima, u narednom periodu bi se mogao podijeliti na dva preduzeća, od kojih bi se jedno bavilo samo turističkom infrastrukturom, a drugo ugostiteljstvom.

Takav mogući scenario, s ciljem razvoja preduzeća, preporučila je Vlada RS, koja je većinski vlasnik OC „Jahorina“, te naložila detaljnu elaboraciju pozitivnih i negativnih strana ovakve statusne promjene, gdje bi se u obzir uzela prava nesaglasnih akcionara, solidarna odgovornost, te neraspoređena sredstva i dugovi. Prema nezvaničnim informacijama do kojih smo došli, ovakav scenario bi mogao biti uvod u privatizaciju dijela OC „Jahorina“, i to vrlo vjerovatno onog koji bi se bavio samo turističkom infrastrukturom. Sve navodi na zaključak da bi to mogla biti „Skijališta Srbije“, sa kojima se u posljednje vrijeme pregovara o strateškom partnerstvu.

U zaključku Vlade RS, koja je ranije usvojila informaciju o stanju u OC „Jahorina“, preporučeno je Upravi i Nadzornom odboru ovog preduzeća da analiziraju i razmotre mogućnost reorganizacije OC „Jahorina“ Pale kroz podjelu uz osnivanje dva nova privredna društva. Precizirano je da bi jedno novoosnovano privredno društvo isljučivo obavljalo poslove upravljanja turističkom infrastukturom na Jahorini, i to sistemom kosog transporta, ski-stazama, javnim površinama, parking prostorom i polivalentnom turističkom opremom, dok bi drugo novoosnovano privredno društvo isključivo obavljalo ugostiteljsku djelatnost.

Reklama

Izvor: Nezavisne novine

Nastavite čitati

PRIVREDA

Zaduženost Republike Srpske gotovo dvostruko veća od FBiH

Objavljeno

 

Od

Prvo zaduženje u ovoj godini Vlada Republike Srpske planira već ove sedmice. Zakazana je aukcija šestomjesečnih trezorskih zapisa na Banjalučkoj berzi, putem koje se RS planira zadužiti 10 miliona KM.

Podsjetimo da je Narodna skupština RS krajem prošle godine usvojila odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS za 2024. godinu kojima je predviđeno da se taj entitet može zadužiti iznosom do 1,2 milijarde KM.

Najavljeno je da će 87. aukcija trezorskih zapisa RS biti održana 25. januara na Banjalučkoj berzi. Planirani iznos emisije je 10 miliona KM sa rokom dospijeća šest mjeseci. Biće to prvo ovogodišnje zaduženje RS.

Maksimalan iznos kratkoročnog duga prema odluci koja je usvojena krajem godine ne može biti veće od 337 miliona KM u ovoj godini, a dugoročno maksimalno 951 milion KM.

Sredstva pribavljena dugoročnim zaduživanjem biće upotrijebljena u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS za finansiranje kapitalnih investicija, refinansiranje ukupnog duga ili dijela duga RS, plaćanje uslovnih obaveza po osnovu garancija RS te za finansiranje budžetskog deficita u slučajevima kada Ministarstvo finansija procijeni da će planirani rashodi biti veći od iznosa planiranih prihoda, naveli su iz Vlade.

Ukupan javni dug RS je oko 6,2 milijarde KM što je oko 40 posto BDP-a i vlast ovog entiteta tvrdi da RS nema problema sa otplatom te da je zaduženost na istorijskom minimumu. Opozicija je stava da se i u ovoj godini nastavlja politika neosmišljenog zaduživanja kojima se krpe rupe u budžetu.

Reklama

Neosmiljeno zaduživanje kao što je neosmiljeno bez osnovnih ekonomskih parametara, recimo, podići minimalnu platu u RS. To je vjestačka priča koja služi za jednokratnu upotrebu i zadovoljenje političkih mjera koje služe samo za izbornu priču – smatra Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

To zaista zvuči mnogo, ovako kada razmišljate, ali to je opet u okvirima onih normalnih zaduženja BDP-a i dugoročno – kaže Anja Ljubojević, potpredsjednica NSRS.

Zbog priča o sankcijama, podsjeća nas sagovornik, nije isključeno da se Vlada kada je riječ o zaduženju na međunarodnom tržištu okrene dalekoistočnim zemljama.

Zaduženje koje mora da obavi RS nije ozbiljan iznos ni za jednu berzu, tako da je samo pitanje koliko je politička situacija stabilna u smislu investitora koji bi pozajmili taj novac za obveznice, mada je kamata koja je određena vrlo atraktivna i vjerujem da će biti lako naći investitore – ističe ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Ukupan javni dug FBiH je oko 6,4 milijarde KM i veći je za oko 200 miliona KM u odnosu na RS. No, gledano u odnosu na BDP zaduženost RS je gotovo dvostruko veća u odnosu na drugi entitet.

BHRT

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Odobrena akvizicija: Britanci vlasnici Mtel-ove firme „Sky Towers Infrastucture“

Objavljeno

 

Od

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine dopustilo je koncentraciju na tržištu iznajmljivanja telekomunikacijskih tornjeva, odnosno, tržištu pružanja prostora na tornjevima za instalaciju infrastrukture elektronskih komunikacijskih mreža na području Bosne i Hercegovine.

Drugim riječima, Vijeće je odobrilo prodaju Mtelove firme Sky Towers Infrastucture međunarodnom gigantu Actis EU Menagement S à.r.l. Luksemburg, izvještava BiznisInfo.ba.

Kako smo ranije pisali, kompanija Actis, vodeći globalni investitor u održivu infrastrukturu sa sjedištem u Londonu, preuzima veliku mrežu telekomunikacionih stubova u Bosni i Hercegovini koja je pripadala firmi Mtel, odnosno Telekomu Srbija.

Odlukom Konkurencijskog vijeća otklonjena je prepreka za ovu veliku akviziciju.

Kako smo ranije pisali, Telekom Srbija Grupa osnovala je Sky Towers Infrastructure u Srbiji, Crnoj Gori i BiH na koje je prenijela vlasništvo nad antenskim stubovima, kao i nad poslovima njihove izgradnje i održavanja. Sky Towers Infrastructure tako je postao vlasnik antenskih stubova i ostale pasivne telekomunikacione infrastrukture.

Prošlog mjeseca smo objavili da Telekom Srbija sprema prodaju ove infrastrukture, i to ukupno 1.827 ovih stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u u Crnoj Gori.

Reklama

Telekom Srbije posljednjih godina se agresivno širio u cijelom regionu, uključujući BiH, ali je ujedno drastično uvećao dugove. Iz kompanije su kasnije rekli da se prodaju stubovi, ali ne i oprema za telekomunikacije povezana sa njima, kao što su bazne stanice.

Telekom će i dalje ostati korisnik tih stubova u svojstvu zakupca, a njihovom prodajom će prikupiti značajna sredstva.

BiznisInfo.ba

Nastavite čitati

PRIVREDA

Nakon 44 godine gasi se proizvodnja u Prevent FAD-u

Objavljeno

 

Od

Prevent grupacija odlučila je da ugasi proizvodnju u kompaniji Prevent FAD Jelah i otpusti radnike.

Kako je kazao predsjednik sindikata Prevent FAD-a Enes Roša, firma gasi proizvodnju nakon 44 godine rada, a 59 radnika ostaće bez posla.

Otkaze je već dobilo 35 radnika, a preostala 24 su iz zaštićenih kategorija kojima uprava takođe namjerava dati otkaz.

Prema navodima Roše, iz kompanije su kao razlog za gašenje naveli da proizvodni program nije profitabilan, mada je kompanija ostvarila prošle godine dobit od 2,6 mil KM. Navodno, kompanija planira mašine iz Jelaha izmjestiti u Željezaru Ilijaš.

Povodom odluke o gašenju proizvodnje i otkazima, radnici su protestvovali pred Upravom Preventa u Sarajevu tražeći da im minimalne zakonske otpremnine koje je ponudila Uprava budu uvećane.

Iz Prevent grupacije nisu se oglašavali ovim povodom.

Reklama

Prevent FAD bio je poznat kao proizvođač kočionih diskova koje je izvozio na tržište EU za direktnu ugradnju u vozila VW grupacije.

Prevent je nedavno zatvorio fabriku u Bužimu u kojoj je bez posla ostalo 70 radnika.

eKapija

Nastavite čitati

U trendu