Connect with us

OSTALO

Od digitalne ekonomije smo udaljeni decenijama

Objavljeno

 


Digitalna ekonomija

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske nedavno je podržala projekat elektronske registracije privrednih subjekata, međutim ispostavilo se da je preduslov za to, između ostalog, i digitalizacija 13 miliona stranica sudske arhive, tako da ćemo, po svemu sudeći, na online registraciju preduzeća čekati dugo, a kako kažu stručnjaci, na digitalnu ekonomiju i digitalizovanu javnu upravu možda i decenijama.

Stručnjaci su složni u jednom, a to je da digitalizacija javne uprave i digitalna ekonomija treba da budu imperativ, istovremeno naglašavajući da Republika Srpska nema zasad osnovne pretpostavke da krene u tom pravcu, od nedostatka kadrova pa do neadekvatne infrastrukture koja se ogleda u tome da još imamo 3G mobilnu mrežu, iako polako u razvijenim zemljama svijeta 5G već postaje standard.

Pored digitalizacije sudske arhive, u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, odgovarajući na jedno od postavljenih poslaničkih pitanja kažu da je potrebna i izmjena zakona, nabavka opreme, ali i uspostavljanje sertifikacionog tijela za elektronske potpise. O sertifikaciji elektronskih potpisa u BiH priča se već godinama, ali do danas to pitanje još nije riješeno.

„Jedini razlog zbog kojeg vlasti trenutno spominju digitalizaciju je što se ta tema nameće od strane javnosti i međunarodnih partnera pa žele da stvore dojam da nešto rade po tom pitanju. Da im je iskreno stalo počeli bi od ukidanja štambilja i zakonskog uvođenja digitalnog pečata i potpisa, što su mnoge države uradile još prije desetak godina. Okružili bi se ekspertima iz ovih područja, imali bi ministre koji razumiju vrijeme u kojem žive, koji i sami koriste digitalne tehnologije“, rekao je Nikola Kužet, ekonomista i jedan od najboljih poznavalaca digitalnih trendova u ekonomiji.

On naglašava da je neophodno da idemo u proces digitalizacije te da je nivo digitalne kulture u BiH sasvim dovoljan jer imamo oko dva miliona korisničkih naloga na Facebook-u u BiH, što znači da smo više nego dovoljno pismeni.

„Digitalizacija se ne dešava preko noći. To je proces koji traje godinama i nikada ne staje. Biće sasvim dovoljno vremena da se svi prilagode i nauče koristiti softvere. Estonija je započela digitalizaciju još prije 15 godina, a tada su imali značajno manji nivo digitalne pismenosti nego mi danas. Danas je Estonija vodeća zemlja u svijetu po upotrebi digitalnih tehnologija u javnoj upravi“, ističe Kužet.

Reklama

O prednostima digitalizacije javne uprave i ekonomije dovoljno govore iskustva iz Evrope, ali i regiona. Procedure za registraciju, dobijanje dozvola značajno su skraćene i pojednostavljene, a korupcija višestruko smanjena, itd. Ubrzani procesi doveli su do bolje produktivnosti, efikasnosti i ubrzanja ekonomskog rasta i razvoja, a odnosi između privrede i javne administracije su pošteniji i u značajnoj mjeri lišeni mita, ucjene, privatne, rodbinske i političke veze.

„Oni koji misle da je digitalizacija budućnost žive u prošlom vremenu“, zaključuje Kužet, dodajući da najviše koristi od digitalizacije imaju zemlje u srednjem stepenu ekonomskog razvoja te da postoje zemlje koje su već sprovele taj proces i žele da nam pomognu, ali je pitanje želimo li sami sebi pomoći.

Goran Radivojac, profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, kaže da je digitalizacija neophodna, ali da Republika Srpska još nema osnovne pretpostavke za razvoj digitalne ekonomije.

„Digitalna ekonomija podrazumijeva 5G mrežu, a mi smo još na nivou 3G mreže. Resursi kojima mi raspolažemo su apsolutno neadekvatni za ulazak u proces digitalne ekonomije“, kaže Radivojac, dodajući da ne može reći da vlasti nemaju volju da idu u tom pravcu, ali da se plaši da ne razumiju najbolje o čemu se tu radi.

 

Izvor: Nezavisne novine

Reklama

OSTALO

Jednostavni savjeti kako uštedjeti gorivo u vožnji

Objavljeno

 

Autoput

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.  Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše Revijahak.hr. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

Željka Cvijanović otvorila izložbu posvećena KKI Vrbas

Objavljeno

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske otvorila je izložbu „preko trnja do zvijezda“ u Muzeju sporta koji se nalazi u sklopu dvorane Borik koja je posvećena Košarkaškom klubu invalida Vrbas koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja. (više…)

Nastavite čitati

U trendu