Connect with us

TRŽIŠTA

Naglo skočila cijena indijskih oraha

Objavljeno

 


Indijski orah

Globalne cijene indijskih oraha skočile su gotovo 10% tokom protekle sedmice nakon što je tanzanijska vlada počela kupovati zalihe u zemlji po višoj cijeni, rekao je jedan trgovac.

Proizvođači najznačajnijeg izvoznog proizvoda istočnoafričke države uzdržali su se od prodaje nakon što su cijene pale na nivo ispod cijene proizvodnje.

Predsjednik John Magufuli prošle sedmice naredio je 94-odstotno povećanje u domaćim cijenama kako bi pomogao poljoprivrednicima i naložio vladi da kupi procijenjenih 220.000 tona roda nakon što su privatni kupci ustuknuli pred višim cijenama.

Cjena oraha je porasla na 3.80 dolara po kilogramu sa 3,50 dolara u zadnjih sedam do deset dana, rekao je Michael Stevens, robni trgovac na škotskoj platformi Freeworld Trading.

Globalne cijene skočile su na visokih 4,8 dolara po kilogramu na početku godine, ali kako je pala potražnja iz SAD-a i Europe, spustile su se na 3,2 dolara u oktobru, kazao je analitičar iz Cashewinfo, industrijske istraživačke organizacije sa sjeditšem u Indiji.

Rekao je da cijena trenutno iznosi oko 3,8-3,9 dolara po kilogramu.

Reklama

 

Izvor: Indikator.ba

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu