Connect with us

TRŽIŠTA

U Rumuniji nezaposlenost pala na 3,9 odsto

Objavljeno

 


Rumunija

Stopa nezaposlenosti u Rumuniji pala je na 3,9 odsto u trećem kvartalu, što je za 0,2 procentna poena niže nego u prethodnom tromjesečju, prema danas objavljenim podacima Nacionalnog instituta za statistiku (INS).


Najveća stopa nezaposlenosti, od 16,4 odsto, registrovana je među mladima životnog doba između 15 i 24 godine, prenosi rumunska agencija Ađerpres.

Posmatrano prema polu, stopa nezaposlenosti muškaraca iznosila je 4,3 odsto, a žena 3,3 odsto.
Istovremeno, stopa zaposlenosti stanovništva iznosila je u starosnoj grupi od 20 do 64 godine 71,3 posto, čime je za 1,3 procentna poena premašen nacionalni cilj od 70 posto, utvrđen u kontekstu strategije “Evropa 2020”.

Stopa zaposlenosti radno sposobnog stanovništva (od 15 do 64 godine) iznosila je 66,2 odsto u trećem kvartalu, i za 0,7 procentnih poena je viša u odnosu na prethodni kvartal. Stopa zaposlenosti mladih (15-24 godina) iznosila je 26 odsto.

Broj radno aktivnog stanovništva u Rumuniji je u trećem kvartalu iznosio 9,21 miliona ljudi, od čega je 8,85 miliona bilo zaposleno, a 357.000 nezaposleno.

 

Reklama

Izvor: Tanjug

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu