Connect with us

TRŽIŠTA

„Srbijagas“ na velika vrata ulazi na tržište Bosne i Hercegovine

Objavljeno

 


Snabdijevanje gasom

Srpsko javno preduzeće „Srbijagas“ na velika vrata ulazi na tržište Bosne i Hercegovine preuzimanjem gasnih kompanija u Republici Srpskoj.

„Srbijagas“ je nedavno potpisao ugovor o preuzimanju većinskog vlasništva u preduzeću „Gas promet“ Pale, a sve potpisano trebalo bi da bude verifikovano 8. maja 2019. na Skupštini društva sa sjedištem na Palama.

Krajem sedmice Srbijagas je potpisao i ugovor o kupovini 80 posto udjela u kompaniji „Bijeljina-gas“ koja radi na gasifikaciji grada Bijeljine.

„Srbijagas“ na ovaj način postaje ključni igrač u gasnom sektoru Republike Srpske, u kojem postoji i još jedno bitno preduzeće Gas-Res Banja Luka, a koje je u državnom vlasništvu.

Legalno ušavši na tržište Bosne i Hercegovine Srbijagas će imati bitnu ulogu u razvoju gasne mreže i izgradnje gasne infrastrukture u Republici Srpskoj, te tako biti subjekt koji će uređivati odnose sa drugim kompanijama u BiH, a prije svega sa BH Gasom u Federaciji BiH.

Reklama

Najvažniji projekt oko kojeg će se Srbijgas angažovati jeste krak Turskog toka od Beograda prema Republici Srpskoj. Na produžetku gasovoda Turski tok kroz Srbiju u susjednoj zemlji aktivno se radi nakon deblokade izgradnje ovog gasovoda koji preko Srbije treba da vodi ka tržištima Mađarske, Slovačke, Austrije, Italije. Prema izvještajima srpskih medija, ovih dana trebalo bi da budu izdate i građevinske dozvole za prve dvije dionice.

Rusija i Srbija će prema najavama zajednički finansirati izgradnju novog gasovoda u dužini od 403 kilometra – od granice sa Bugarskom, do granice sa Mađarskom.

Turski tok je najveća stavka u investicionom programu ruskog Gazproma za 2019. godinu. Predviđeno je da u njega bude uloženo oko milijardu i 375 miliona eura.

 

Izvor: Indikator.ba

Reklama

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu