Connect with us

TRŽIŠTA

Stopa nezaposlenosti u evrozoni najniža u više od 10 godina

Objavljeno

 


Statistika

Stopa nezaposlenosti u 19-očlanoj evrozoni pala je na najniži nivo u više od jedne decenije, pošto domaća tražnja, kako ocjenjuje agencija AP, i dalje pruža oslonac rastu uprkos negativnim efektima usporavanja globalne trgovine.
Zavod za statistiku Evropske unije, Evrostat, saopštio je danas da je stopa nezaposlenosti pala na 7,6 procenata u aprilu sa 7,7 odsto iz marta, pri čemu je broj ljudi bez posla smanjen na mjesečnom nivou za 64.000 na približno 12,53 miliona lica.

U aprilu 2018. godine, stopa nezaposlenosti u bloku jedinstvene valute iznosila je 8,4 procenta.

Kada je riječ 28-očlanoj Evropskoj uniji, stopa nezaposlenosti je u aprilu ostala na martovskom nivou od 6,4 procenta, dok je pala u odnosu na isti mjesec godinu ranije kada je iznosila 7,0 posto.
U Uniji je u aprilu, prema Evrostatu, bilo ukupno 15,8 miliona nezaposlenih muškaraca i žena.

Istovremeno, Evrostat je u odvojenom saopštenju, iznio preliminarnu procjenu rasta potrošačkih cijena u evrozoni, prema kojoj je međugodišnja inflacija pala u maju na 1,2 procenta sa aprilskog nivoa od 1,7 odsto.

Prema prvim pokazateljima, od glavnih komponenata inflacije u evrozoni, rast cijena energije je u maju na godišnjem nivou iznosio 3,8 odsto (5,3 procenta u aprila), slijede hrana, alkoholna pića i duvan sa rastom cijene od 1,6 odsto međugodišnje (1,5% u aprilu), usluge sa 1,1 odsto (1.9% u aprilu) i ne-energetski industrijski prozivodi sa 0,3 procenta (0,2% u aprilu).

 

Reklama

Izvor: Tanjug

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu