Connect with us

TRŽIŠTA

Tramp ne uvodi kvote na uvoz uranijuma u SAD

Objavljeno

 


VAŠINGTON – Američki predsjednik Donald Tramp, izjavio je da neće uvesti kvote na uvoz uranijuma u SAD čime se izbjegava moguć trgovinski spor.

Ova odluka ipak nije u skladu sa procjenom ministarstva trgovine da američka upotreba stranog uranijuma izaziva veću zabrinutost po nacionalnu bezbjednost.

Odluka je neobična za Trampa koji je upravo ukazivao na rizike po nacionalnu bezbjednost kada je pozivao na restrikcije kada je riječ o uvozu stranih automobila i metala u trgovinskim pregovorima.

Ona takođe izaziva kritku republikanaca u državama bogatim energentima.

Uranijum je važna komponenta za američki nuklearni arsenal, podmornice i elektrane.

Prema riječima ministra trgovine Vilbura Rosa, samo pet odsto uranijuma koji je SAD potreban za vojsku i elektroniku pokriva se iz domaće proizvodnje. Ostatak se uvozi iz Rusije, Kine i drugih zemalja.

Reklama

Izvor: Tanjug

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu