Connect with us

TRŽIŠTA

Uvoz zlata raste, a bh. građani sve više prodaju svoje vrijedne metale

Objavljeno

 


U samo sedam mjeseci ove godine u BiH je uvezeno više od 13 miliona KM vrijednih predmeta i nakita, što je povećanje za više od tri miliona nego u cijeloj prošloj godini, podatak je Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, piše Avaz.

Prema riječima zlatara, sve više bh. građana prodaje svoje vrijedne metale. ““Često dolaze sa zlatnim lančićima, prstenjem, slomljenim nakitom i prodaju ga. Otkupna cijena zavisi od karata. Gram zlatnog nakita od osam karata košta oko 25 maraka, dok je najskuplji onaj od 18 karata, a cijena mu je oko 65 maraka. Dukat od 22 karata košta oko 70 maraka, a gram čistog zlata, odnosno poluge od 24 karata, košta oko 100 KM““, rekao je jedan sarajevski zlatar.

Uvoz se za četiri godine, prema podacima UIOBiH, skoro udvostručio. Tako je 2014. uvoz zlata, srebra i draguljarskih predmeta iznosio 6,3 miliona KM, a lani je porastao na deset miliona.
U prvih sedam mjeseci ove godine najviše su se uvozili draguljarski predmeti i njihovi dijelovi od plemenitih metala (8,7 miliona KM). Cijene zlata dosegle su najvišu vrijednost u posljednjih šest godina, 1.337 eura po unci, što je najviše od aprila 2013. Da zlato, dragulji i ostali plemeniti metali ostaju u BiH, potvrđuje podatak da je posljednjih godina smanjen ili stagnira njihov izvoz.

Rekordan izvoz bio je 2013., kada je porastao na čak 35 miliona. U posljednje četiri godine izvoz iznosi oko deset miliona maraka.

 

Indikator.ba

Reklama

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu