Connect with us

TRŽIŠTA

Evropske berze snažno porasle na kraju sedmice

Objavljeno

 


Berza

Na evropskim su berzama u petak ujutro cijene dionica snažno porasle, nakon vijesti o trgovinskom sporazumu između SAD-a i Kine te uvjerljivoj pobjedi Konzervativne stranke na parlamentarnim izborima u Britaniji.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u plusu 1,5 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,95 posto, na 7.342 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,10 posto, na 13.367 bodova, a pariški CAC 1,15 posto, na 5.951 bod.

Najviše su jutros skočile cijene dionica u bankarskom sektoru, 3,3 posto.

Snažan rast tržišta zahvaljuje se vijestima da su SAD i Kina postigle parcijalni trgovinski dogovor, kojim bi se završio carinski rat, koji traje već 17 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta dvije najveće svjetke ekonomije.

I na azijskim su berzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 1,5 posto i dosegnuo najvišu nivo od marta.

Reklama

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks skočio 2,4 posto, na 23.994 boda.

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu