Connect with us

TRŽIŠTA

Dolar oslabio, funta ojačala zbog izbora

Objavljeno

 


Na valutnim tržištima funta je ojačala, zahvaljujući jasnijoj situaciji u britanskom parlamentu nakon izbora.

Kurs funte skočio je 2,3 odsto, na 1,3460 dolara, najviši nivo od polovine 2018., dok je u odnosu na euro dostigao najviši nivo od polovine 2016. godine.

„Tržište reaguje na moguću veliku pobjedu konzervativaca koja Borisu Džonsonu daje mandat za uspješan završetak brgzita”, kaže Šon Ozborn, valutni analitičar u Scotiabank.

„Čista pobjeda mogla bi ga podstaći da zauzme čvrst stav u pregovorima s EU. Pojavi li se opet mogućnost bregzita bez dogovora, to će ponovo uticati na funtu”, upozorio je Ozborn.

I dok je funta ojačala, dolar je oslabio. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros na 96,790 bodova, najniži nivo od jula, dok je juče iznosio 97,076 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao sa jučerašnjih 108,60 na 109,60 jena.

Reklama

Američka valuta je oslabila prema evropskoj, pa je cijena eura dostigla 1,1175 dolara, dok je juče iznosila 1,1140 dolara.

 

 

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu