Connect with us

TRŽIŠTA

Rasprodaje u Italiji, ali budžet Italijana opao za 20 odsto

Objavljeno

 


Velike ljetne rasprodaje počele su širom Italije, koja je pored ostalog poznata po modi i dizajnu, i oko 60 odsto ljudi planira kupovinu, ali ove sezone izdvojiće oko 20 odsto manje novca nego lani, pokazalo je istraživanje.

Kupovna moć mnogih Italijana opala je tokom pandemije virusa kovid-19 usljed višemjesečnih restriktivnih mjera, a stopa nezaposlenosti u Italiji porasla je u junu na 8,8 odsto.

Prema istraživanju Confesercenti-SWG, oko 60 posto ispitanika odlučilo se za kupovinu tokom sezonskih rasprodaja, ali će u prosjeku potrošiti 116 evra, dok je prošle godine budžet iznosio prosječnih 146 evra.

Istraživanje je pokazalo da su najtraženiji proizvodi majice, košulje, bluze, donji veš i kupaći kostimi.

Oko 33 odsto kupaca opredijeliće se za velike trgovinske lance, 26 odsto kupovaće u autlet centrima, a 25 odsto putem interneta.

Kriza sa virusom korona uticala je i na datum početka ljetnih rasprodaja, te su mnoge radnje u Italiji umjesto početkom jula ove sezone sa popustima počele 1. avgusta zbog dugotrajne blokade i teškog početka poslovanja po ukidanju restriktivnih mjera.

Reklama

Odlaganje početka sezonske rasprodaje podržalo je 50 odsto trgovaca, dok je 33 odsto bilo protiv.

Kako je navedeno, istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1.000 potrošača i 600 kompanija koje se bave trgovinom odjeće i obuće.

Tanjug

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu