Connect with us

TRŽIŠTA

Južnokorejskom gigantu profit skočio za 60 posto

Objavljeno

 


Samsung Electronics najavio je u četvrtak skok od gotovo 60% operativne dobiti u trećem kvartalu, jer su američke sankcije protiv kineskog rivala Huaweia pojačale njegovo poslovanje s mobilnim uređajima i čipovima.

Južnokorejski tehnološki gigant rekao je u procjeni zarade da očekuje da će operativna dobit doseći 12,3 biliona vona (10,6 milijardi dolara) od jula do septembra, u odnosu na 7,8 biliona vona u istom periodu prošle godine, prenosi AFP.

Ovaj iznos biće najveći operativni profit kompanije u bilo kojem tromjesečju za dvije godine, a on je veći i od predviđanja analitičara.

Samsung Electronics presudan je za ekonomsko zdravlje Južne Koreje. To je vodeća podružnica gigantske Samsung grupe, ubedljivo najveći od porodično kontroliranih konglomerata koji dominiraju poslovanjem u 12. najvećoj ekonomiji na svijetu.

Njegov ukupan promet jednak je petini bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje.

James Kang, viši analitičar iz Euromonitor International Koreje, rekao je da je Samsungovo predstavljanje najnovijih premium mobilnih uređaja – Galaxy Note 20 i Galaxy Z Fold 2 – u avgustu, zajedno sa snažnom prodajom telefona srednje klase, dovelo do ovakvih performansi u trećem kvartalu.

Reklama

Podsticaj je dala i zabrana Washingtona stranim kompanijama koje Huaweiju pružaju tehnologiju porijeklom iz SAD-a koja je na snagu stupila 15. septembra – a značila je ukidanje osnovnih zaliha poluprovodnika i softvera potrebnih za izradu pametnih telefona i 5G opreme.

Kang Min-soo, analitičar iz Counterpoint Research-a, rekao je da američke sankcije Huaweiu postaju “veliki faktor” koji utiče na globalno tržište pametnih telefona.

“Za Samsung će to biti dobra prilika za povećanje tržišnog udjela u Evropi gdje se natječe s Huaweijem u raznim cjenovnim razredima,” dodao je.

Samsungovo poslovanje sa memorijskim proizvodima takođe je profitiralo od američkih sankcija nakon što je Huawei požurio da se opskrbi poluprovodnicima proizvedenim od Samsunga prije nego što su krenula američka ograničenja.

“Huawei se opskrbio za oko šest mjeseci dodatne zalihe prije nego što je američka zabrana stupila na snagu 15. septembra”, rekao je MS Hwang, analitičar kompanije Samsung Securities, za Bloomberg News.

“Kupovine Huaweija nadoknađuju slabosti u potražnji za upotrebom servera i proždiru zalihe na tržištu, što bi trebalo uticati na pad cijena.”

Reklama

‘Novi padovi’

Ipak, analitičari kažu da bi pad cijena čipova mogao smanjiti rezultate Samsunga u posljednjem kvartalu godine.
Samsung je najveći svjetski proizvođač memorijskih čipova i predvodio je DRAM tržište sa 43,5% udjela u periodu od aprila do juna, prema podacima kompanije za istraživanje tržišta TrendForce.

Server DRAM čipovi uživali su poticaj jer je pandemija potaknula rad od kuće i online časove – ali sada su imali “značajnu prekomjernu ponudu”, navodi se u izvještaju.

“Stoga će se ugovorne cijene serverskih DRAM proizvoda nastaviti spuštati na nove najniže nivoe”, a analitičari prognoziraju pad od 13-18% u četvrtom kvartalu.

Samsung ne otkriva neto dobit i podatke o poslovnim performansama po sektorima sve dok ne objavi svoj konačni izvještaj o zaradi, a sljedeći se očekuje kasnije ovog mjeseca.

Biznisinfo

Reklama

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu