Connect with us

TRŽIŠTA

Veća naknada za obnovljive izvore energije uvećala račune za struju

Objavljeno

 


Računi potrošača električne energije u Federaciji BiH skuplji su od 1. oktobra budući da je na njima povećan iznos na posebnoj stavci naknade za obnovljive izvore energije.

Iz elektroprivreda su ovih dana podsjetili kupce da je Vlada FBiH na sjednici 24. septembra 2020. godine donijela odluku kojom je povećala naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije za četvrti kvartal svim kupcima električne energije.

Ukupna naknada za poticanje predstavlja proizvod jedinične naknade utvrđene vladinom odlukom u iznosu od 0,004727 KM/kWh (bez PDV-a) i ukupno obračunate potrošnje električne energije u kilovatsatima.

Riječ je o značajnom povećanju iznosa naknade, koja je za drugi i treći kvartal ove godine iznosila gotovo dvostruko manje, 0,002555 KM/kWh, bez obračunatog PDV-a.

Obaveza plaćanja poticajnih naknada propisana je Zakonom o korištenju obnovljivih izvora energije.

Ovu naknadu plaćaju svi krajnji kupci električne energije u Federaciji BiH i ona je iskazana kao posebna stavka na računima za električnu energiju.

Reklama

Sredstva prikupljena po osnovu naknade su prihod Operatora za OIEiEK i on ih koristi za isplatu poticajnog dijela iz garantovane cijene za proizvedenu električnu energiju privilegovanih proizvodača, pokrivanje (finansiranje) troškova svog rada i za troškova uravnoteženja elektroenergetskog sistema nastalih zbog odstupanja u vrijednostima planirane i proizvedene količine električne energije iz postrojenja OIEiEK.

Indikator.ba

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu