Connect with us

TRŽIŠTA

Od rafa do kase čak tri različite cijene

Objavljeno

 


Izvor:

Jedna cijena na rafu, a druga na računu sve je učestalija pojava sa kojom se u posljednje vrijeme susreću građani u Srpskoj, a trgovci i zaštitnici prava potrošača kao razloge ove obmane navode konstantna poskupljenja robe, zbog čega marketi ne stižu da usklade cjenovnike, ne poričući da ima i onih koji love u mutnom.

Iz udruženja potrošača apeluju na stanovništvo da prilikom kupovine posebnu pažnju obrate na istaknute cijene proizvoda jer im posljednjih mjeseci stiže sve više prigovora koji se odnose na neusklađenost iznosa na artiklu i računu. Takve situacije mahom idu na štetu potrošača jer su cijene na kasi gotovo uvijek više od onih koje su označene na artiklu, zbog čega kupci smatraju da su prevareni.

– O tom pitanju imamo za oko 15 odsto više pritužbi potrošača. Problem se produbljuje, sada se pojavljuju čak trojne cijene: jedna na artiklu, druga na rafu, a treća na kasi. Posljednjih dana stiglo nam je i desetak pritužbi potrošača kojima na kasi trgovci nisu mogli prokucati traženu robu jer nove cijene nisu bile unesene u sistem – navodi za “Glas” predsjednica dobojskog udruženja građana “ToPeeR” Snežana Šešlija.

Ona kaže da zbog promjena cijena na dnevnom nivou trgovci ne uspijevaju pratiti taj tempo te uknjižiti i odštampati nove cjenovnike.

– Svakodnevno smo u kontaktu sa inspekcijom, izlaze na teren, ali to su pojedinačni slučajevi, a nama je potrebno sistemsko rješenje problema. Možda bi trebalo naložiti kompanijama da tokom ove krize prave pauze u radu kako bi popisali robu i uskladili cijene. Različite cijene nisu samo problem za potrošače već i za trgovce, s obzirom na to da im kupci vraćaju robu koju onda moraju stornirati, prave se gužve i slično – kazuje Šešlija.

Ona potrošačima, koji se nađu u ovakvoj situaciji, savjetuje da robu vrate ukoliko trgovac odbije da im proda po cijeni naznačenoj na artiklu.

Reklama

– Kupci imaju pravo da dobiju robu za iznos koji je istaknut, a ako im se to onemogući, treba da popune blok reklamacije i obavijeste nas ili inspekciju – priča Šešlija.

I u banjalučkom udruženju potrošača “Reakcija” kažu da je ova pojava vrlo učestala iako je po zakonu zabranjena i strogo kažnjiva.

– Trgovci svaku priliku koriste za ekstraprofit i sigurno je u stvarnosti mnogo više takvih nepravilnosti preko kojih potrošači tek tako prelaze – ističe predsjednik ovog udruženja Dušan Srdić.

Predsjednik Asocijacije samostalnih trgovaca regije Banjaluka Bogdan Marjanović smatra da ovo pitanje, pored krize i inflacije koja svima zadaje glavobolje, nije problem koji je potrebno isticati.

– Cijene se previše brzo mijenjaju i zbog nedostatka vremena teško je sve ispratiti pa se provuče i poneki propust. Istina da je ovo vrijeme kada pojedini nastoje da love u mutnom, ali to su izuzeci i inspekcija treba njima da se bavi – rekao je Marjanović za “Glas”.

U Inspektoratu RS kažu da je u periodu od marta do septembra ove godine republička tržišna inspekcija obavila 100 kontrola širom Srpske te da su u 66 slučajeva uočene nepravilnosti, zbog čega su inspektori izdali 143 prekršajna naloga u vrijednosti od 634.200 KM.

Reklama

– Najviše prekršaja odnosilo se na nepoštovanje Uredbe o ograničenju marže na osnovne životne namirnice, čak 81, dok su se ostali odnosili na deklaracije, nepridržavanje cijena, neisticanje cijena, neizdavanje fiskalnih računa i slično – naveli su u Inspektoratu RS.

Akcije

Prema podacima Inspektorata RS, na terenu su česte i obmane potrošača o pitanju akcijskih cijena.

– Tokom nadzora u većim i manjim marketima utvrđene su nepravilnosti u smislu da su potrošači obmanuti tokom akcija ili su ograničavani u kupovini proizvoda, zbog čega je izdato devet prekršajnih naloga u vrijednosti od 15.100 KM – kazali su u Inspektoratu.

Glas Srpske

Reklama

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu