Connect with us

TRŽIŠTA

Semberske ribarnice: Korona prepolovila prodaju ribe

Objavljeno

 


Slava Nikoljdan ove godine obilježena je u pravoslavnim porodicama bez većeg broja gostiju. Da će tako biti nagovijestila je znatno manja kupovina ribe u ribarnicama.

U bijeljinskim ribarnicama prodaja ribe je prepolovljena ovih dana uoči slave Nikoljdan. Prodavci kažu da je korona učinila svoje.

– Bilo je kupaca, ali je kupovina je prepolovljena iako su cijene bile solidne. Šaran je bio 7,5 KM, ta riba je zaštitni znak slave, som je 13 maraka, tolstolobik 5 , a pastrmka 9 maraka – kaže Mirko Nikolić, prodavac.

U semberskim i podmajevičkim porodicama danas je znatno manje gostiju. Domaćini, a i gosti, su ispoštovali zvanične preporuke da se slava obilježi sa smanjenim brojem gostiju.

– Danas imam samo kuma, komšiju i jednog kolegu. Tako je isto i kod komšija. Ako Bog da, naredne godine biće bolje – priča Miladin Milutinović iz sela Maleševci.

U porodici Milutinović sve je obavljeno kako nalažu običaji za Nikoljdan koji se poštuju decenijama unazad. Starina Sreten podsjeća na vrijeme kada se slavilo i po tri dana, iako je trpeza bilo značajno skromnija nego danas.

Reklama

– Dođu gosti uoči slave, tu prenoće, pa se slavi sutradan, pa tek treće jutro ideš kući. Ako je posna slava kao što je kod mene za Nikoljdan, uzme se jedna kila ribe i stavi pred dolibašu, a dole niže pred ostale goste kapula, krompir i ostala posna hrana. Tada nije bilo šarana, nego suva jegulja… – kaže Sreten.

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Nikolu, praznik koji se u narodu naziva Nikoljdan. Posvećen je obilježavanju uspomene na dan smrti čudotvorca koji je umro 19. decembra 343. godine. Bio je arhiepiskop mirlikijski. Smatra se zaštitnikom putnika i pomoraca. Njegove mošti nalaze se u italijanskom gradu Bari, a srpski kralj Milutin je crkvu u kojoj se one nalaze bogato darivao.

Preuzeto: RTRS

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu