Connect with us

TRŽIŠTA

Slovenija: Minimalna zarada povećava se na 1.024 evra bruto

Objavljeno

 


plata-evro-euro-njemačka-lične finansije

Ministar rada Slovenije Janez Cigler najavio je nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima slovenačkih sindikata da će u ovoj godini minimalna zarada biti povećana sa dosadašnjih 941 na 1.024 evra bruto.

Ovo se smatra drugom najznačajnijom od osam mjera u zakonu o ekonomskoj pomoći tokom epidemije korona virusa u Sloveniji, prenosi STA.

Nova formula izračunavanja minimalne garantovane zarade u Sloveniji određuje da ona mora biti najmanje 20, ali ne i više od 40 odsto iznad minimalnih troškova života.

Sindikati nisu zadovoljni sa ovakvim pristupom vlade, a predsjednik PERGAM, Konfederacije slovenačkih sindikata, Jakob Počivavšek upozorava da povećanjem nisu obuhvaćena realna povećanja troškova života od 2017. godine kada je posljednji put obračunato koliko iznose ti minimalni troškovi.

Tanjug

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu