Connect with us

TRŽIŠTA

Svjetske berze zabilježile najveći sedmični pad od oktobra

Objavljeno

 


Na svjetskim su berzama cijene dionica prošle sedmice oštro pale jer su, zbog daljnjeg širenja koronavirusa, splasnule nade u brzi oporavak ekonomija, a ulagače su zabrinuli i poremećaji na Wall Streetu zbog borbe malih ulagača i investicijskih fondova oko kompanije GameStop.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice potonuo 3.3 posto, na 29.982 boda, dok je S&P 500 skliznuo 3.3 posto, na 3.714 bodova, a indeks Nasdaq 3.5 posto, na 13.070 bodova.

Početkom sedmice ti su indeksi dosegnuli nove rekordne nivoe, no sedmicu su završili s najvećim gubitkom još od oktobra prošle godine.

Cijene dionica mjesecima su rasle na temelju fiskalnih i monetarnih poticaja, no najveća svjetska ekonomija još se nije sasvim oporavila od koronakrize.

Stoga su se ulagači, zabrinuti zbog visokih nivoa cijena dionica, daljnjeg širenja koronavirusa i usporavanja procesa vakcinacije u SAD-u i Evropi, polovinom sedmice dlučili na prodaju dionica.

Biznisinfo

Reklama

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu