Connect with us

TRŽIŠTA

Najtraženija zanimanja u BiH su u IT sektoru

Objavljeno

 


Najtraženija zanimanja na tržištu rada, kada je riječ o visokoobrazovanim osobama, u vezi su sa IT sektorom – IT inženjer, softver inženjer, zatim inženjer elektrotehnike, te diplomirani farmaceut i doktor medicine – specijalista, rekao je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić.
Bandić je istakao da su, osim ovih zvanja, po broju oglasa traženi i diplomirani ekonomisti i pravnici, te diplomirani inženjeri mašinstva, s tim što zbog hiperprodukcije ovog kadra njih ima i najviše na evidencijama nezaposlenih, saopšteno je iz Agencije za rad i zapošljavanje.

On je naglasio da je, uz ekonomiste i pravnike, i dalje najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba među kriminalistima, politolozima, žurnalistima, socijalnim radnicima, te profesorima, posebno razredne nastave, kao i “bosanskog” i engleskog jezika.

Bandić je naveo da je najveća potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom za prodavače i ugostitelje, posebno konobare, a kao i prethodnih godina i dalje su traženi operateri za unos podataka, te radnici u kol-centrima.

“Zbog situacije sa pandemijom kovida 19, u 2020. godini bilo je povećano i zapošljavanje midicinskih sestara, ali je zbog hiperprodukcije kadra i dalje jako veliki broj osoba sa ovim zvanjem na evidencijama nezaposlenih”, napomenuo je on.

Prema njegovim riječima, od lica sa srednjom stručnom spremom na evidencijama nezaposlenih je najviše ekonomskih tehničara, mašinskih tehničara, maturanata gimnazije, medicinskih sestara, poljoprivrednih tehničara, tekstilnih tehničara i saobraćajnih tehničara.

Kada je riječ o visokokvalifikovanim i kvalifikovanim radnicima, Bandić je naveo da su najtraženiji šivači, varioci, tesari, zidari, fasaderi, vozači, te prodavači sa trogodišnjom školom.

Reklama

“Ovdje treba uzeti u obzir da je potreba za nekim od navedenih zanimanja daleko veća od nekih drugih”, istakao je on i dodao da s druge strane najviše ima nezaposlenih visokokvalifikovanih radnika, kao i kvalifikovanih među prodavačima, auto-mehaničarima, vozačima, bravarima, frizerima, kuharima i konobarima, te je evidentno da i među ovim zanimanjima dolazi do hiperprodukcije kadra.

Kao i u protekle tri godine, Agencija za rad i zapošljavanje BiH nastavlja da objavljuje na jednom mjestu informacije o potrebama na tržištu rada u BiH, a s ciljem da maturantima osnovnih i srednjih škola u BiH pruži informacije o potrebama tržišta rada, te da im olakša izbor za nastavak školovanja, navodi se u saopštenju.

Bandić je čestitao maturantima završetak školovanja i poželio im mnogo sreće i uspjeha u nastavku obrazovanja, te podsjetio da je izbor zanimanja jedan od najodgovornijih trenutaka u životima mladih i da je neophodno prije donošenja ovako važnih odluka imati kvalitetne informacije o potrebama tržišta rada koje mogu pomoći u izboru zanimanja.

On je pozvao sve maturante da pogledaju informacije objavljene na veb-stranici Agencije za rad i zapošljavanje i uzmu ih u razmatranje prilikom donošenja odluke o svojoj budućnosti.

Biznisinfo

Reklama

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu