Connect with us

TRŽIŠTA

Dramatični gubici nekada najbogatijeg Kineza

Objavljeno

 


Dionice Alibabe nezaustavljivo padaju na berzama, usljed čega se krnji i bogatstvo vlasnika onlajn kompanije i nekada najbogatijeg Kineza.
Kako se problemi tehnološkog giganta nastavljaju, tako se i dramatično “topi” bogatstvo vlasnika Alibabe.

Milijarder Džek Ma, nekada najbogatiji Kinez, u proteklih godinu dana izgubio je čak 30 milijardi dolara i trenutno je, prema procenama Forbsa, “težak” tek oko 38,6 milijardi, naspram maksimalnih 66,6 milijardi dolara koliko je vrjedilo njegovo bogatstvo na vrhuncu Alibabinih dionica na berzama, prenosi BizLife.

Samo u petak, nakon novog pada vrijednosti dionica Alibabe, Ma je izgubio dodatnih 350 miliona dolara.

Alibaba Grupa je prošle sedmice objavila razočaravajuće kvartalne prihode i oborila prognoze za narednu godinu.

Prihodi kineske kompanije u drugom kvartalu podbacili su u odnosu na tržišna očekivanja jer su usporavanje potrošnje u Kini i poremećaji u lancu snabdijevanja pogodili njen sektor e-trgovine, pokazuju objavljeni finansijski rezultati kompanije.

Agencija Reuters također izvještava da su poslovni rezultati Alibabe podbacili u drugom tromjesečju kompanijske fiskalne godine, i da su nakon objave izvještaja akcije Alibabe listirane na Njujorškoj berzi, koje su u dosadašnjem toku godine izgubile 30 procenata vrijednosti, u petak na Wall Streetu potonule za 2,4 posto.

Reklama

Velike kineske tehnološke kompanije su, dodaje britanska agencija, takođe pod pritiskom pooštrenih propisa koje su donijeli kineski regulatori pozivajući se na antimonopolske i bezbjednosne razloge.

Biznisinfo

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu