Connect with us

TRŽIŠTA

Mercator napušta berzu, za otkup dionica Fortenova spremila 22,4 miliona eura

Objavljeno

 


Skupština Mercatora u prosincu o isključenju manjinskih dioničara
11.05.2021
Uprava Mercatora sazvala je za 6. decembar skupštinu na kojoj će odlučiti o isključenju manjinskih dioničara.

Riječ je o vlasnicima nešto manje od 10 posto dionica Mercatora, koje još nisu u vlasništvu Fortenove, glavnog dioničara trgovačkog lancca.

Fortenova nudi otkup po cijeni od 36 eura po dionici, navodi se u subotu objavljenom pozivu za sazivanje glavne skupštine. Mercator je od aprila ove godine pod okriljem hrvatske grupe Fortenova, kada su dionice prennijete sa kompanije Agrokor u stečaju.

Fortenova, zajedno s vlastitim dionicama Mercatora, posjeduje 90,005% udjela u Mercatoru, a još nema 621.251 dionicu. Ako svi manjinski dioničari prihvate ponuđenu otpremninu, Fortenova će izdvojiti nešto manje od 22,4 miliona eura za stjecanje još 10 posto dionica Mercatora.

Kako pojašnjava prvi čovjek Mercatora Tomislav Čizmić, manjinski dioničari u tvrtki u kojoj jedan dioničar ima više od 90 posto glasačkih prava, formalno su nositelji i imovinskih i upravljačkih prava iz dionica, ali ih zbog strukture dionica uopće ne mogu ostvariti. Stoga ih sadašnja zakonska regulativa tretira kao osobe koje u stvarnosti više nemaju upravljački interes, ali imaju imovinski interes.

– Ovo polazište uzima se u obzir i kod instituta isključenja manjinskih dioničara iz društva, koji uz obavezu isplate odgovarajućih otpremnina, odnosno fer cijena dionica isključenih dioničara od strane glavnog dioničara, dosljedno štiti imovinska prava manjinskih dioničara, rekao je Čizmić.
Dodao je da je iznos otpremnine određen na temelju procjena koje je izvršio KPMG, a „odražava i imovinu i dobit Mercatora te predstavlja pravičnu otpremninu“.

Reklama

Indikator.ba

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu