Connect with us

TRŽIŠTA

UN: Cijene hrane u svijetu nastavljaju trend rasta

Objavljeno

 


Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu (FAO) i poljoprivredu objavila je da je indeks cijena hrane, koji prati međunarodne cijene potrošačke korpe, ustanovio da je u oktobru cijena osnovnih životnih potrepština porasla za tri posto u odnosu na septembar.
Indeks cijena žitarica FAO porastao je u oktobru za 3,2 posto u odnosu na prethodni mijesec, dok je cijena pšenice porasla za pet posto usljed podbacivanja žetvi kod velikih izvoznika pšenice, među kojima su Kanada, Rusija i Sjedinjene Države.

FAO je takođe zabilježio da su međunarodne cijene drugih velikih žitarica porasle, prenio je Glas Amerike.

U međuvremenu, agencija UN je saopštila da je cijena biljnog ulja u oktobru dostigla “maksimum svih vremena” od 9,6 posto, što predstavlja četvrti uzastopni mjesec povećanja cijena.

FAO je saopštio i da je rastuća cijena biljnog ulja “u velikoj mjeri potpomognuta stalnom zabrinutošću zbog smanjene proizvodnje u Maleziji zbog tekućeg nedostatka radne snage migranata”.

Cijene mlječnih proizvoda porasle su za 2,5 posto, dok su cijene mesa pojeftinile za 0,7 posto, “što je treći mjesečni pad”.

Tanjug

Reklama

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu