Connect with us

TRŽIŠTA

Inflacija u Sloveniji u januaru porasla na 5,8 odsto

Objavljeno

 


Inflacija

Inflacija u Sloveniji porasla je u januaru 2022. na 5,8 odsto međugodišnje, ubrzavši tempo u odnosu na decembarskih 4,9 procenata, pokazuju današnji podaci Zavoda za statistiku.

Stopa inflacije je prošlog mjeseca, kako navodi slovenačka agencija STA, dostigla najviši nivo od avgusta 2008. godine.

Na mjesečnom nivou, potrošačke cijene su u januaru porasle za 0,4 odsto, uglavnom zbog poskupljenja gasa i hrane.

Cijene proizvoda su u januaru u prosjeku bile više za 7,1 posto na godišnjem nivou usljed povećanja cijena u sektoru usluga za 3,1 procenat. Trajna roba je poskupjela za 8,2 odsto, netrajna za 8,0 odsto, a polutrajna za 2,7 procenata.

Najveći uticaj na međugodišnju inflaciju imale su više cijene naftnih derivata. Tečna goriva su poskupjela za 11,9 posto, a goriva i maziva za automobile za 29,6 procenata. Struja, gas i druga goriva su bili skuplji za 15,4 odsto, a hrana i bezalkoholna pića za 4,6 odsto.

Nasuprot tome, cijene robe i usluga u grupi komunikacija pale su za 4,4 posto.

Reklama

Mjereno harmonizovanim EU indeksom potrošačkih cijena, međugodišnja inflacija u Sloveniji je dostigla u januaru 6,0 posto, ojačavši za 0,9 procentnih poena u odnosu na decembar, dok je mjesečna iznosila 0,6 procenata.

Tanjug

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu