Connect with us

TRŽIŠTA

Povećana prodaja osnovnih životnih namirnica – nestašice nema

Objavljeno

 


Trgovački lanci već nekoliko dana bilježe povećanu prodaju osnovnih životnih namirnica.

Ponavljaju, nestašice nema, a rusko ukrajinski sukob nije uticao na snabdijevanje na našem tržištu.

Brašno, šećer, ulje, riža… najtraženiji su proizvodi u proteklih sedam dana.

Trgovci navode – sa početkom rusko ukrajinskog sukoba, počelo je i panično kupovanje osnovnih životnih namirnica. A za tim, navode, nema potrebe.

– Naši lanci snabdjevanja uredno funkcionišu i na policama marketa mogu se pronaći sve vrste osnovnih životnih namirnica. S obzirom na to da sarađujemo sa različitim dobavljačima i proizvođačima, na stanju ćemo uvijek imati proizvode određenih brendova u svakoj kategoriji – navela je Aleksandra Marković, portparolka trgovačkog lanca Tropik.

Ovo je, kaže Saša Grabovac, očekivan psihološki fenomen koji nije svojstven samo nama i već je viđen na početku pandemije virusa korona.

Reklama

To bi, smatra, trebalo da bude nauk.

– Ono što je dobro je da se svi možemo sjetiti da je na kraju bilo dovoljno i hrane i da nije došlo do nekih nestašica, tako da očekujem da će potrošači nakon nekog perioda 10-15 dana vidjeti da je sve normalno i uredno – napomenuo je Grabovac iz Udruženje ekonomista SWOT.

U međuvremenu, gorivo na benzinskim pumpama u Srpskoj jutros je poskupjelo za oko 10 feninga, pa litar benzina i dizela trenutno košta između 2,57 KM i 2,69 KM.

– Ako pričamo o energentima, svakako smo kao i svi drugi, pogotovo zemlje u Evropi, oslonjeni na Rusiju. Što se tiče hrane, pogotovo žitarica, tu je dobro da smo više oslonjeni na uvoz iz Srbije i Mađarske. Međutim, vjerujem da će za nas biti dovoljno količina. Ali sigurno poskupljuju cijene, jer poskupljenje, kako u Evropi, tako i SAD, sigurno utiču na globalno povećanje cijena – istakao je Grabovac.

U Ministarstvu trgovine potvrdili su da će se na današnjoj sjednici Vlade Srpske naći informacija o trenutnom stanju, sa prijedlogom mjera koje se tiču interventnih nabavki. Јoš od prošle godine na snazi su mjere Vlade o ograničavanju marži na osnovne životne namirnice.

RTRS

Reklama

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu