Connect with us

TRŽIŠTA

Srbija će zabraniti izvoz pšenice

Objavljeno

 


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas svečanosti povodom završetka prve faze radova na izgradnji nove fabrike kompanije Erenli u Leskovcu.
On je nakon ove svečanosti odgovarao na pitanja novinara i tom prilikom je rekao da je u cijelom svetu teška ekonomska situacija.

Rekao je da je cijena gasa na istorijskom maksimumu, a isto će biti i sa cijenom nafte.

– Ako donesu odluku da nema ruske nafte, onda će to biti puta dva ili tri od istorijskog maksimuma. Rublja je pala 38 posto, evropske banke propadaju na nevjerovatan način. Cijeli svijet se ruši pred nama. Sve ono što smo znali da postoji, odjednom pred našim očima nestaje. Neću to da krijem – izjavio je Vučić, prenosi Blic.

Vučić je dodao da želi da ljudi znaju koliko je komplikovana situacija u svijetu.

– Plašim se novih vijesti. Nekad sa mukom gledate u telefon jer samo loše vijesti očekujete. Dobijate sve gore vijesti. Ako se sad dogodi da oni sankcionišu rusku naftu, ne znam gdje će to da završi. Pšenica “ode u nebesa”, na istorijski maksimum, a to znači da će skočiti cijene i drugih stvari. Palmino ulje više ne možete da nađete. Kina kupuje sve što stigne. Sve rezerve pamuka je kupila Kina – rekao je Vučić.

On je rekao da će situacija svakog dana biti sve teža.

Reklama

– Samo se nadam da će prestati rat u Ukrajini. Boga molim da prestane rat. Ovo nema veze sa nama. Kod nas je dinar stabilan, čvrst. Sve držimo pod kontrolom, ali do kada? Nemoguće je predvidjeti. Morat ćemo donijeti odluku o zabrani izvoza pšenice – rekao je Vučić i dodao da će mlinari moći da rade i još neko vrijeme izvoze brašno, ali “posle toga ćemo morati da čuvamo zalihe”.

Vučić je ranije rekao da će biti obezbijeđene potrebe Srbije za pšenicom, ali i potrebe zemalja regiona – Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Albanije i Bosne i Hercegovine.

Biznisinfo

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu