Connect with us

TRŽIŠTA

ECB sprema plan za podizanje referentne kamate

Objavljeno

 


Evopska centralna banka /ECB/ trebala bi da poveća u julu referentnu kamatnu stopu, a plan za naredne mjesece mogao bi da bude predstavljen na sastanku 9. juna, izjavio je Madis Miler, predsjednik centralne banke Estonije i jedan od kreatora politike ECB.

Inflacija u evrozoni je rekordnih 7,5 odsto, što je skoro četiri puta više od cilja ECB, zbog čega raste pritisak na Banku da povuče stimulacione mjere, uključujući okončanje programa otkupa hartija od vrijednosti i povećanje kamate.

Miler je rekao da bi početkom jula mogao da se završi otkup hartija od vrijednosti, a možda i ranije.

„Pravo pitanje je kamatna stopa i tu takođe ne treba da bude odlaganja“, rekao je ovaj zvaničnik.

Miler je precizirao da bi nakon prvog povećanja referentne kamatne stope uslijedilo još nekoliko ove godine i da bi sadašnja kamata na depozite sa minus 0,5 odsto trebala da uđe u pozitivnu vrijednost do kraja 2022.

Američke Federalne rezerve prošle sedmice su povećale referentnu kamatu za pola procenta, a slični potezi očekuju se na dva naredna sastanka centralne banke SAD.

Reklama

Preuzeto: Glas Srpske

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu