Connect with us

TRŽIŠTA

ECB: Isplate dividendi u eurozoni tek krajem 2021

Objavljeno

 


Banke u eurozoni trebaju se suzdržati od isplate dividende ili ih minimizirati barem do kraja septembra 2021. kako bi sačuvale svoje finansije za slučaj da pandemija ponovno iznenadi ekonomije, poručila je Europska centralna banka (ECB).

– Iako su se makroekonomske prilike poboljšale a neizvjesnost u ekonomiji povezana s pandemijom covida 19 smanjila od marta 2020., nivo neizvjesnosti i dalje je povišen i utiče na sposobnost banaka da prognoziraju svoje srednjoročne kapitalne potrebe, ocjenjuje ECB.

Banke su o novim smjernicama obaviještene pismom poslanim u utorak.

Smjernice su blaže od dosadašnjih, kojima se banke pozvalo da ove godine uopće ne isplaćuju dividende.

– U reviziji preporuke ECB priznaje da je smanjena neizvjesnost u makroekonomskim projekcijama, stoji u priopćenju.

Tražeći od banaka da se suzdrže od isplate dividendi, centralna banka nada se da će izgledi biti veći da će banke imati dovoljno sredstva za kreditiranje kompanija ako se nađu u finansijskim problemima zbog pandemije.

Reklama

Iako se situacija u ekonomiji čini boljom u posljednje vrijeme, u ECB-u napominju da golema finansijska potpora vlada i činjenica da neki problemi izađu na vidjelo tek kasnije podrazumijevaju da je još prerano za pretpostavku da je nevoljama došao kraj.

ECB je postavio smjernice za dividende i pozvao banke koje planiraju isplatu dividende ili otkup dionica da budu sigurne da su profitabilne prije no što se odluče za takve korake.

Banke koje donesu takve odluke moraju se prvo konsultirati s regulatorima, napominje se u izvješću.

Mnoge su banke ove godine ojačale rezerve i tvrde da je isplata dividende jedini način da se zadrže snažna ulaganja, objašnjava dpa.

Indikator.ba

Reklama

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu