Connect with us

TRŽIŠTA

UIO zaprimila 72 inforamacije o nelegalnoj prodaji duvana i cigareta

Objavljeno

 


U prvih petnaest dana kampanje „Stop švercu“, koju provodi Uprava za indirektno oporezivanje, zaprimljene su 72 informacije koje se odnose na nelegalnu prodaju duhana i cigareta na tržištu Bosne i Hercegovine.

Informacije su zaprimljene putem poziva na otvorenu liniju i na broj 080 02 06 07, te putem fotografija i lokacija mjesta gdje se vrši nezakonita prodaja cigareta na Viber broj 065 355 155, a sve prijave biće detaljno provjerene na terenu.

„Uprava za indirektno oporezivanje posebnu zahvalnost izražava građanima BiH, koji mogu biti naš, izuzetno značajan „inspektor“, budući da upravo oni u svojim lokalnim sredinama najbolje znaju ko i gdje vrši nezakonit promet duhanom i cigaretama. Važno je nagalsti da su svi pozivi besplatni i anonimni, te u potpunosti garantujemo anonimnost prijavioca nezakonitih radnji“, saopštili su iz UIO.

Prihodi od indirektnih poreza (PDV-a, akciza, carina i putarina), od najvećeg su značaja za ukupnu fiskalnu stabilnost cijele Bosne i Hercegovine. Novcem prikupljenim od indirektnih poreza u najvećoj mjeri se finansiraju zdravstvo, školstvo, putna infrastruktura, razna socijalna davanja i slično. Samo u prvih pet mjeseci UIO je prikupila 3 milijarde i 833 miliona KM, što je više za 739 miliona ili 24 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

„Samo po onovu akciza na duhan i duhanske prerađevine u pet mjeseci 2022. godine UIO je prikupila 362 miliona KM, što je za 76 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine“, istakli su u UIO.

Nezavisne novine

Reklama

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu