Connect with us

TRŽIŠTA

Amazon: Robota je sve više, ali još nam trebaju ljudi

Objavljeno

 


Izvor:

Gigant online trgovine i dostave Amazon pojačava upotrebu robota kako se rast prodaje usporava i suočava se s pritiskom da smanji troškove.
Već oko tri četvrtine paketa koje isporučuje gigant e-trgovine dotaknula je neka vrsta robotskog sistema.

– Ali to će vjerovatno dostići 100%, ili blizu, u narednih pet godina – rekao je za BBC Taj Brejdi, glavni tehnolog u Amazon Robotics-u, prenosi Investitor.me.

Kompanija je odbila da precizira koliko ulaganja pomažu u smanjenju troškova. Nisu bili raspoloženi ni da pričaju o tome koliko brzo će mašine zamijeniti “ljudske kolege”, napominjući da je stvoreno 700 novih vrsta poslova kako tehnologija napreduje.

– Poslovi će se sigurno promijeniti, ali potreba za ljudima će uvijek postojati – rekao je Brejdi.

On je govorio na događaju u robotskom centru kompanije u blizini Bostona, gdje je kompanija grupi novinara predstavila svoj najnoviji paket robota, dronova i tehnologije za mapiranje.

Firma testira ogromnu robotsku ruku koja može pokupiti predmete prije nego što budu spakovani u kutije – podvig koji su rukovodioci opisali kao veliki napredak – i mašinu koja se može slobodno kretati po podu skladišta zajedno s ljudima.

Reklama

Prve isporuke Amazonovih dronova trebalo bi da počnu u SAD kasnije ove godine. U Amazonu se nadaju da će isporučiti 500 miliona paketa dronom godišnje do kraja decenije.

– Stvarno mislim da će ono što ćemo uraditi u narednih pet godina biti zanemarljivo u odnosu na sve što smo uradili u posljednjih 10 godina. Mislimo da će to zaista transformisati našu mrežu – rekao je Džo Kvinlivan, potpredsjednik Amazona za robotiku i IT.

Na neki način, Amazon kasni sa razvojem robotike, ocjenjuje BBC i dodaje da je kineski gigant e-trgovine JD.com još prije skoro pet godina predstavio skladište sa samo četiri zaposlena, dok konkurentski Walmart već ima pokrenut program isporuke dronom.

Kompanije u cijelom lancu snabdijevanja ulažu novac u takve investicije, dijelom podstaknute poteškoćama u pronalaženju radnika, rekao je Dvajt Klapič, potpredsjednik istraživanja u Gartnerovom logističkom timu.

– Događa se mnogo inovacija – rekao je.

Amazon, koji je navodno prošle godine u internom dopisu upozorio da bi mogao ostati bez ljudi za svoja skladišta u SAD-u do 2024. godine, radi na takvim projektima više od jedne decenije.

Reklama

Kompanija je kupila robotičku firmu Kiva Systems sa sjedištem u Bostonu 2012. kako bi pokrenula svoje “robotske ambicije”, dok je osnivač Džef Bezos govorio o težnjama kompanije za dronovima još u intervjuu 2013. godine.

Amazon je rekao da sada ima 520.000 mobilnih robota koji se kreću po skladištima, što je više nego dvostruko u odnosu na 2019. Pritom je instalirao oko 1.000 ranijih verzija robotskih ruka za sortiranje paketa na lokacijama u SAD-u i Evropi.

Roboti koje je firma predstavila u četvrtak ostaju u probnom načinu rada, iako se očekuje da će implementacija postati rasprostranjenija u naredne dvije godine.

Kompanija je saopštila da se nada da će isporučiti 500 miliona paketa dronom godišnje do kraja decenije, uključujući i gusto naseljena područja poput Sijetla. Ali to će i dalje biti mali dio od 5 milijardi paketa za koje kompanija kaže da trenutno obrađuje svake godine.

Ni Robotika nije imuna na težnje kompanije za smanjenje troškova, jer je prodaja kompanije usporila, a zabrinutost zbog ekonomske recesije raste.

Ove godine Amazon je zatvorio svoj britanski program dronova i otkazao dijelove svoje robotske operacije, kao što je Scout, koji je radio na mašini koja je mogla da doprema pakete do domova ljudi.

Reklama

Biznisinfo

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu