Connect with us

TRŽIŠTA

Njemačka privreda se suočava s talasom bankrota

Objavljeno

 


​Otprilike 32 odsto njemačkih kompanija već mora pribjeći skraćenom radnom vremenu i otpuštanju. U međuvremenu, sve je više kompanija prisiljeno podnijeti zahtjev za stečaj zbog inflacije i nepriuštivih ulaznih troškova.

U oktobru je broj stečajnih zahtjeva preduzeća porastao za 18.4 odsto u odnosu na prethodni mjesec, podaci su Saveznog zavoda za statistiku.

Najviše stečajeva bilo je u građevinskom sektoru, njih 198, što je 4.2 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Sektor karakterizuju uska grla u snabdijevanju, rast cijena i sve više zastoja projekata zbog krize. U trgovini, uključujući održavanje i popravak motornih vozila, registrovano je 167 stečajnih postupaka, što je 18 odsto više nego godinu prije.

Ekonomski stručnjaci predviđaju recesiju do 2023. godine, na šta će veliki uticaj imati mikropreduzeća i samozaposleni. U oktobru se opet značajno pogoršalo raspoloženje među malim preduzetnicima i samozaposlenim osobama, a raste zabrinutost za njihovu egzistenciju, pokazuje analiza Ifo instituta za ekonomska istraživanja.

Indeks povjerenja pao je s minus 20.9 bodova u septembru na minus 25.0 bodova, što je negativan rekord, prenosi „rmx“.

Reklama

Preuzeto: Nezavisne novine

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu