Connect with us

TRŽIŠTA

Naftaši i trgovci plaćaju 3,21 milion KM za kazne

Objavljeno

 


Na adrese benzinskih pumpi i tržnih centara u Srpskoj stigle su kazne teške 3,21 milion maraka zbog formiranja viših cijena od dozvoljenih.

Iz Inspektorata RS saopšteno je da republički tržišni inspektori intezivno kontrolišu formiranje cijena na benzinskim pumpama i u tržnim centrima/marketima. Od marta do kraja novembra kontrolisana je 251 benzinska pumpa, a u 161 slučaju su utvrđeni propusti po tom osnovu.

– Zbog toga su im inspektori napisali čak 328 prekršajna naloga u vrijednosti od 2,21 miliona maraka. Osim toga, zabranjen je rad dvjema pumpama – poručeno je iz Inspektorata.

Kada je riječ o tržnim centrima, odnosno marketima, inspektori su kontrolisali njih 178, a čak u 118 slučajeva utvrđeno kršenje propisa.

– Zbog nepoštovanje uredbe prilikom formiranja cijena o ograničenju marže u prometu robe tržnim centrima, odnosno marketima, napisana su 134 prekršajna naloga u iznosu od milion KM – naveli su u Inspektoratu.

Takođe tržni centri kažnjeni su i sa dodatnih 100.000 maraka zbog neizdavanja računa, pogrešnog isticanje cijena, ali i zbog toga što su pojedinim proizvodima na rafovima bili istekli rokovi trajanja.

Reklama

U Inspektoratu RS podvlače da su kontrolisali i poštovanje marže u mljekarama i to u “Mljekoproduktu” iz Kozarske Dubice, mljekarama “Pađeni” iz Bileće i “Dule” iz Bijeljina. Od tri mljekare u jednoj je utvrđeno prekoračenje marže, zbog čega su im izrečena kazna i naloženo vraćanje cijene.

Pod lupom inspektora u proteklih deset dana bili su i pekari. Kontrolisano je njih 30, a kod polovine su utvrđene nepravilnosti, zbog čega im je izrečena kazna od oko 15.000 KM.

– Uglavnom se radi o manjim nepravilnostima, a samo kod dva subjekta izrečene su mjere zbog prekoračenja marže – podvukli su inspektori.

Međutim, iako su inspektori stalno na terenu i kažnjavaju zbog kršenja propisa pri formiranju cijena, trgovci, naftaši, ali i ostali subjekti ne koriguju svoje cjenovnike i ne snižavaju cijene.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci Stevo Pucar pojašnjava da je rezultat što imamo sve više cijene hrane to što trgovci u trenutne cijene ugrađuju dodatni rast inflaciji, za koji predviđaju da će se desiti.

– Tako na primjer ako njima rastu imputi za deset odsto, onda će oni, računajući da će cijene nastaviti da rastu, podići cijene za 15 odsto da bi se ugradili i u taj budući rast, a ne samo onaj koji se desio. Na tih pet odsto oni mogu da zarade mnogo više nego što će platiti kaznu – rekao je ranije “Glasu” Pucar i dodao da zbog ovakvih poteza trgovaca imamo ubrzavanje rasta cijena.

Reklama

Pelet

Inspektori su prethodnih dana kontrolisali i prodavce peleta.

– Inspekcija je kontrolisala 30 prodavaca peleta, a u devet slučajeva su utvrđene nepravilnostima. Zbog toga su im izdali šest prekršajnih naloga od oko 40.000 KM. Oduzeto je i i 35,5 tona peleta zbog nepostojanja dokumentacije o porijeklu robe – naveli su u Inspektoratu.

Glas Srpske

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu