Connect with us

PRIVREDA

Cazin uspio očuvati proizvodnju mlijeka

Objavljeno

 

Grad Cazin već godinama je lider u proizvodnji mlijeka na području Federacije BiH, a prošle godine, uprkos brojnim ekonomskim poteškoćama, zadržan je raniji nivo proizvodnje koji iznosi 15 miliona litara sirovog mlijeka.

Razlog tome je što ovdašnjim farmerima u značajnoj mjeri pomažu gradske vlasti, tako da se farmerima, pored ostalih poticaja s kantonalnog i federalnog nivoa, iz lokalnog budžeta isplaćuje i poticaj u iznosu od 1,5 feninga po litri proizvedenog mlijeka.

„U protekloj godini smo za naše farmere izdvojili 250.000 maraka za nabavku visokomliječnih grla, a pomažemo ih tako što u nabavci svakog grla sudjelujemo sa po 1.000 maraka. S takvom praksom nastavićemo i u ovoj godini i sve to ima za rezultat da uspijevamo očuvati kontinuitet i obim ukupne mljekarske proizvodnje“, kaže Zuhad Porčić, šef Službe za poljoprivredu grada Cazina.

Prema riječima Dževahira Babića, predsjednika Udruženja „Seljačka sloga“, koje okuplja veliki broj ovdašnjih farmera, proizvodnja mlijeka se u posljednje vrijeme suočava s nizom problema, kao što su enormno povećanje cijena repromaterijala i hrane za stoku usljed globalnih dešavanja i rata u Ukrajini, te aktuelne migracije i nedostatak radne snage. Zbog toga se posljednjih godina bilježi smanjenje broja gazdinstava i neposrednih proizvođača mlijeka.

„Nažalost, sve je manje farmera, ali to se kompenzuje time da veći proizvođači uvećavaju gazdinstva, povećavaju broj muznih grla, a samim tim i obim proizvodnje“, kazao je Babić.

Prema njegovim riječima, jedan broj poljoprivrednika ugasio je proizvodnju i mahom se radi o ljudima koji su otišli na rad u inostranstvo. „Radi se o manjim proizvođačima koji su imali po nekoliko muznih grla. Znatan broj njih je odustao od proizvodnje mlijeka, jer im se to nije isplatilo, s obzirom na to da politika poticaja sada preferira veće proizvođače“, kazao je Babić.

Prema njegovim riječima, zadržavanju pozitivnog trenda, kada je riječ o proizvodnji mlijeka, doprinijela je upravo redovna isplata poticaja.

Na području Cazina proizvodnjom mlijeka bavi se više od 1.000 domaćinstava, a najveći otkupljivač na ovom prostoru je mljekara „Megle“ iz Bihaća, koja veliki broj svojih proizvoda izvozi na inostrano tržište.

Nezavisne novine

BIZNIS

Prihod trebinjske privrede povećan za 363.000.000 KM, pokrivenost uvoza izvozom na rekordnih 159%

Objavljeno

 

Ukupni prihodi trebinjske privrede u 2022. godini iznosili su 1.600.303.248 KM, dok su u 2021. iznosili 1.236.839.110 KM. To pokazuje da je u prošloj godino došlo do povećanja prihoda za 29 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Povećali su se i rashodi i to na 1.537.393.294 KM, dok su u 2021. godini iznosili 1.121.364.580 KM.

Ukupna dobit trebinjske privrede (346 poslovnih subjekta i 97 preduzetnika koji vode dvojno knjigovodstvo) iznosi 73.631.458 KM.

Četiri glavne oblasti privređivanja – električna energija, prerađivačka industrija, trgovina i građevinarstvo – obezbjeđuju 94 odsto ukupnog prihoda poslovnih subjekata i učestvuju sa 70 odsto u ukupnom broju zaposlenih lica.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH i Područne privredne komore Trebinje, obim spoljnotrgovinske razmjene grada Trebinja u 2022. godini iznosio je 488 miliona KM od čega je izvoz iznosio 300 miliona KM, a uvoz 189 miliona KM.

U odnosu na 2021. godinu ostvaren je izvoz veći za 95 odsto, dok je uvoz veći za 89 odsto.

Stopa pokrivenost uvoza izvozom na nivou grada Trebinja za 2022. godinu iznosi 159 odsto.

Najznačajniji proizvodi koji se izvoze sa područja grada Trebinja su električna energija, konditorski proizvodi i alati za mašinsku industriju.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna neto plata (nakon oporezivanja) po radniku u 2022. godini na području grada iznosila je 1.081 KM.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, na području Trebinja na kraju 2022. godine bilo je zaposleno 8.764 radnika. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Biro Trebinje na evidenciji nezaposlenih u Trebinju 31.12.2022. godine se nalazilo 2.053 lica.

Nastavite čitati

BIZNIS

Pokrivenost uvoza izvozom u RS 83,6%

Objavljeno

 

Republika Srpska je u prvom kvartalu ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od blizu tri milijarde KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 83,6 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Pokrivenost uvoza izvozom od 83,6 odsto drugi je najbolji rezultat Republike Srpske kada se poredi sa prva tri mjeseca prethodnih godina.

Nešto bolja pokrivenost uvoza izvozom u prva tri mjeseca ostvarena je 2021. godine, kada je iznosila 83,7 odsto.

Vrijednost ostvarenog izvoza iz Republike Srpske u prva tri mjeseca ove godine bila je 1,353 milijardi KM i veća je za 5,4 odsto nego u istom periodu prošle godine.

U prvom kvartalu ove godine Srpska je uvezla robu u vrijednosti od 1,62 milijardi KM, što je više za 2,5 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Srpska je u prvom kvartalu ove godine najveću vrijednost izvoza od 197 miliona KM ostvarila u poslovanju sa Srbijom, a slijedi Hrvatska sa 190 miliona KM.

Najveća vrijednost uvoza od 253 miliona KM ostvarena je u poslovanju sa Italijom, dok je iz Srbije uvezena roba u vrijednosti od 247 miliona KM.

U prvom kvartalu najveće učešće u izvozu imala je električna energija sa 171 milion KM, ili 12,6 odsto od ukupnog izvoza, a najveće učešće u uvozu imala su naftna ulja i ulja dobijena od bitumenoznih minerala /osim sirovih/, sa ukupnom vrijednošću od 98 miliona KM, ili 6,1 odsto ukupnog uvoza.

Ekomnomista Stefan Markićević rekao je Srni da se ovakav rezultat spoljnotrgovinske razmjene Srpske može smatrati zadovoljavajućim u opštim uslovima poslovanja koje karakteriše prisustvo inflacije i sukoba u Ukrajini sa svim refleksijama na svjetsku ekonomiju.

On je ohrabrujućim nazvao i ostvareni procenat pokrivenosti uvoza izvozom koji je značajan za smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, kao i suficit u spoljnotrgovinskim razmjenama sa pojedinim većim ekonomijama EU, grupacije koja je najvažniji spoljnotrovinski partner Srpskoj.

Nastavite čitati

PRIVREDA

Saradnju sa Italijom jačaju investicije

Objavljeno

 

Ulaganje u oblasti poljoprivrede, drvoprerade i turizma u Srpskoj našlo se na mapi prioriteta italijanske vlade, što bi tradicionalno dobru saradnju sa Italijom, kao jednim od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, učvrstilo i dodatno razvilo. (više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.