Connect with us

TRŽIŠTA

Ljubljanska i Zagrebačka berza lansiraju zajednički indeks

Objavljeno

 


Berza

LJUBLJANA – Ljubljanska i Zagrebačka berza pokrenuli su novi zajednički indeks Adria Prime, koji će početi da se obračunava od 19. juna.

Novi indeks će se sastojati od najrelevantnijih kompanija s Ljubljanske berze, i Zagrebačke berze (koja je ujedno i vlasnik Ljubljanske berze), te će stoga biti neka vrsta regionalnog indeksa, prenosi portal SEEbiz. Za razliku od svih indeksa koji su postojali u istoriji Ljubljanske berze, Adria Prime će biti tzv. „total return“ indeks, te će ukljucivati cјеlokupnu prinosnost uključenih dиonica.

To znači da će kod promјene cијene dиonica u indeksu biti obuhvaćene moguće isplate dividendi, što preciznije pokazuje prinosnost tržišta za pojedinačnog investitora.

 

Izvor: Tanjug

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu