Connect with us

TRŽIŠTA

Svjetske cijene hrane pale u februaru

Objavljeno

 


Supermarket

Svjetske cijene hrane skliznule su u februaru okončavši četvotomjesečni uzastopni rast, pri čemu je širenje virusa korona uticalo na smanjenje tražnje za nekim proizvodima, saopštila je danas Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

FAO-v indeks cijena hrane, koji mjeri mjesečne promjene vrijednosti korpe prehrambenih proizvoda, uključujući žitarice, uljarice, mliječne proizvode, meso i šećer, iznosio je prošlog mjeseca prosječno 180,5 poena, što je pad od 1,0 posto u odnosu na januar, prenosi Rojters.

Ova organizacija je takođe blago povećala svoju prognozu proizvodnje žitarica, predviđajući rod u ukupnom iznosu od oko 2,72 milijarde tona u 2019. godini sa prethodno projektovanih 2,71 milijardu tona. Prema novoj procjeni, rod će biti za oko 2,3 odsto veći nego 2018. godine.

Kada je riječ o pšenici, FAO-va preliminarna prognoza za rod 2020. godine iznosi 763 miliona tona, što je skoro nepromenjeno u odnosu na gotovo rekordan nivo zabilježen lani.

U februaru su najviše potonule cijene biljnih ulja, za čak 10,3 procenta u odnosu na januar, predvođene padom cijena palminog ulja.

Žitarice su takođe skliznule za 0,9 procenata, pri čemu su svjetske cijene svih glavnih žitarica, osim pirinča, bile u padu.

Reklama

FAO u izveštaju napominje da je širenje koronavirusa doprinelo klizanju cijena biljnih ulja i žitarica usljed strahovanja da će epidemija izazvati usporavanje globalnog rasta.

Virus korona je takođe pogodio cijene mesa, koje su se u februaru spustile za 2,0 procenta, jer je opao kineski uvoz.

Cijene mlijeka su, na drugoj strani, porasle za 4,6 odsto, pogurane većim poskupljenjem sira do kojeg je došlo zbog ograničenih isporuka iz Novog Zelanda i Australije.

Međutim, kotacije mleka u prahu su se spustile, što se pripisuje usporavanju kupovina u Kini, najvećem svjetskom uvozniku, na šta je uticalo odlaganja pretovara brodskog tereta u lukama pogođenim širenjem virusa korona, naveo je FAO.

Cijena šećera je skočila za 4,5 procenata prošlog mjeseca dostigavši najviši nivo od maja 2017. godine, uglavnom usljed predviđene manje proizvodnje u Indiji i dugotrajne suše na Tajlandu – zemljama koje su dva velika proizvođača šećera, naveo je FAO u izveštaju.

Tanjug

Reklama

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu