Connect with us

TRŽIŠTA

Tesla kupila bitcoine za 1,5 milijardi dolara

Objavljeno

 


Kompanija Tesla, u vlasništvu milijardera i inovatora Elona Muska, kupila je bitcoina u vrijednosti milijardu i po dolara, javlja CNBC pozivajući se na obavijest koju je Tesla dostavio SEC-u, američkoj regulatornoj agenciji za tržište kapitala.
Kompanija je, prema obavijesti koju su poslali SEC-u, bitcoine kupila kako bi “s više fleksibilnosti diverzificirala i maksimizirala dobit”.

Uz kupovinu bitcoina Tesla je objavio da će početi primati bitcoine kao platežno sredstvo za svoje proizvode. Time je Muskova firma postala prvi proizvođač automobila koji prima bitcone.

Muskova firma Tesla je, podsjetimo, najpoznatija po proizvodnji visokokvalitetnih električnih automobila.

Cijena bitcoina skočila iznad 43.000 dolara

CNBC piše kako je ovaj potez Tesle privukao veliku pažnju na tržištu zbog ponašanja vlasnika Tesle, Elona Muska, na Twitteru posljednjih dana.

Naime, upravo se Muskovim tvitovima pripisuje rast cijene kriptovaluta poput bitcoina i dogecoina s obzirom na to da je milijarder objavljivao pozitivne poruke o njima te posredno poticao javnost da ih kupuje i tako im podiže cijenu.

Reklama

Vrijednost bitcoina naglo je skočila nakon Tesline objave, pa je tako dosegao cijenu od 43.200 dolara.

Tesla je, navodi CNBC, u obavijesti poslanoj SEC-u upozorio svoje investitore na nestabilnost cijene bitcoina, prenosi Index.

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu