Connect with us

TRŽIŠTA

Ekonomske zone na Jadranu: Hoće li BiH zaštititi svoje more

Objavljeno

 


Nakon što su Hrvatska i Italija odlučile proglasiti svoje ekskluzivne ekonomske zone u Jadranskom moru, i u Bosni i Hercegovini poduzeti su prvi koraci za zaštitu mora u dijelu koji pripada Bosni i Hercegovini.

Federalna vlada je nedavno pokrenula inicijativu za regulatorno i institucionalno uređenje upravljanja i zaštite Jadranskog mora u granicama Bosne i Hercegovine.

Vlada je uputila inicijativu Vijeću ministara BiH za regulatorno i institucionalno uređivanje upravljanja i zaštite Jadranskog mora kao dijela teritorije BiH i prekogranične vode i određivanje nadležnog organa na nivou BiH za pripremu potrebne regulative i planova kojim će propisati jasne obaveze i odgovornosti pojedinačnih institucija u dijelu upravljanja i zaštite obalnih morskih voda i teritorijalnog mora.

Regulativa i planovi treba da, uz ostalo, osiguraju institucionalno jačanje kapaciteta i koordinacije svih nivoa vlasti s ciljem sveobuhvatnog upravljanja i zaštite mora i morskog okoliša, te usklađivanje mjera zaštite obalnih morskih voda i teritorijalnog mora radi očuvanja morskog okoliša i obalnog područja Jadranskog mora.

Iz Hrvatske dolaze tvrdnje da ekonomski pojas ne mijenja ništa u odnosu na sadašnje stanje jer se proglašava u istom području mora u kojem se sada proteže zaštićeni ekološko-ribolovni pojas Hrvatske, koji se odranije primjenjuje na BiH.

No, uprkos tome, stručnjaci upozoravaju da se BiH mora uozbiljiti i poduzeti korake u zaštiti svojih suverenih prava na moru.

Reklama

Hrvatska je u februaru proglasila svoju ekskluzivnu ekonomsku zonu na Jadranu, a postupak još traje u Italiji. Proglašenjem zona dvije zemlje dobit će pravo graditi umjetna ostrva na Jadranu i koristiti energiju mora i vjetra.

Juče su ministri vanjskih poslova Slovenije, Hrvatske i Italije, Anže Logar, Gordan Grlić Radman i Luigi Di Maio, potpisali na Brdu kod Kranja zajedničku izjavu o tripartitnoj saradnji na sjevernom Jadranu.

Ministri su, između ostalog, dogovorili pojačanu saradnju luka sjevernog Jadrana i zajedničku promociju jadranskog plovnog puta.

U skladu s odlukom arbitražnog suda, Slovenija nema pravo proglasiti vlastitu ekskluzivnu ekonomsku zonu na Jadranu.

Jadransko more, kao poluzatvoreno more s velikom gustoćom pomorskog prometa i s vrlo osjetljivim ekoistemom, zahtijeva usku saradnju sve tri primorske države, naglašeno je prilikom potpisivanja zajedničke izjave trojice ministara na Brdu kod Kranja.

Indikator.ba

Reklama

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu