Connect with us

TRŽIŠTA

U otpadu najviše novčanica od 10 KM

Objavljeno

 


Centralna banka BiH je za šest mjeseci ove godine uništila 8,23 miliona komada papirnog novca nepodobnog za opticaj, što je za 214 odsto više u odnosu na isti period lani, a na otpadu je završilo najviše novčanica u apoenu od deset maraka.

U Centralnoj banci BiH za “Glas Srpske” pojašnjavaju da je ovakim rezultatima u velikoj mjeri doprinijela pandemija virusa korona.

– Glavni razlog što je u 2021. godini uništeno manje novčanica su vanredne okolnosti usljed pandemije, zbog čega je dolazilo do privremenog obustavljanja uništavanja iz zdravstveno-bezbjednosnih razloga. Znatan dio nepodobnih novčanica, koje su iz opticaja povučene u prošloj godini, uništen je u prvih šest mjeseci ove godine – objasnili su u Centralnoj banci.

Naveli su da je od ukupnog broja uništenih novčanica čak 39 odsto u apoenu od deset maraka.

– Generalno, vijek trajanja novčanica manjih apoena je kraći, jer se koriste u većem broju transakcija – istakli su u Centralnoj banci BiH.

Osim toga, od januara do kraja juna ove godine uništeno je i 11.958 kovanica nepodobnih za opticaj, što je za 11 procenata manje u odnosu na isti period prošle godine. Od ukupnog broja, čak 27 odsto su kovanice od 50 feninga.

Reklama

Ekonomista Marko Đogo rekao je za “Glas” da je novac od nastanka u Kini, posebno papirni, uvijek bio podložan oštećenjima.

– Papir kao materijal je potrošna roba. Jedna od prvih zabilježenih inflacija u svijetu nastala je tako što su vladari u Kini tjerali podanike da mijenjaju novac, a onda ubacivali više nego što je bilo potrebno da bi se isti zamijenio. Ne vjerujem da je moguće da se nešto tako dogodi i kod nas, jer to bi bilo nezakonito – rekao je Đogo naglasivši da ne bi bilo dobro da se bilo kakav novac dodatno pušta u opticaj mimo mehanizma koji je već ustaljen kroz valutni odbor preko bankarskog sistema.

Centralna banka BiH je protekle sedmice pustila u opticaj novčanice u apoenu od 200 KM, dodatno štampane u 2022. godini. Kako su naveli, te novčanice štampane su u skladu s redovnim aktivnostima koje imaju za cilj da bude obezbijeđeno dovoljno novčanica odgovarajuće apoenske strukture za potrebe gotovinskog prometa u BiH.

– Novo izdanje novčanica zamijeniće u opticaju novčanice prethodnih izdanja, koje će zbog dotrajalosti tokom prethodnih godina biti povučene iz opticaja. Novčanice prethodnih izdanja čiji je kvalitet zadovoljavajući u skladu sa standardima CBBiH i dalje će ostati u opticaju kao zakonsko sredstvo plaćanja – saopštili su iz Centralne banke.

Falsifikati

U Centralnoj banci BiH kažu da je u toj finansijskoj instituciji u prvom polugodištu ove godine registrovano ukupno 628 komada falsifikovanih novčanica i kovanica svih valuta i apoena, što je za 27,15 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Reklama

Pojašnjavaju da, kada je riječ o domaćoj valuti, registrovane su 132 falsifikovane novčanice i 222 falsifikovane kovanice konvertibilne marke. Od falsifikata ostalih valuta registrovano je 40 komada evra i 234 komada američkog dolara.

– Kada je u pitanju KM, najviše falsifikovanih novčanica je bilo u apoenu od 100 KM, dok je kod evra najzastupljeniji apoen 50 – naveli su u Centralnoj banci.

Glas Srpske

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu