Kako da izbjegnete postpandemijsko trošenje i uštedite

0

Pandemija koronavirusa finansijski je oštetila brojne porodice, ali je i neke osobe naučila da budu štedljive.

Ljudi širom sveta manje su se kretali, te samim tim manje i trošili novac što im je osiguralo određene ušteđevine.

Finansijska savetnica Lejsi Langford istakla je da je došlo pravo vrijeme da naučimo da upravljamo finansijama, kako sada tako i kada priča o pandemiji bude iza nas, piše Klix.ba.

Neka štednja postane sastavni deo vašeg života

Ukoliko ste život u toku pandemije organizovali na način da ste preskakali skupe ručkove i večere u restoranima, a kupovinu i putovanja sveli na minimum, zašto i posle ne biste nastavili da živite na isti način?

“Ako ste i s navedenim rezovima zadovoljni i srećni u životu, usvojite taj stil života i posle pandemije”, ističe Langford.

Analizirajte troškove i pokušajte da napravite selekciju na neophodne i manje bitne troškove. Na jednu stranu papira napišite koliko novca trošite na stanarinu ili hipoteku i na komunalije, a na drugu ono što vam nije egzistencijalni trošak. Uporedite troškove, proverite koliko ste uštedeli za ovih nekoliko meseci izbegavajući trošenje na manje bitne stvari i sami zaključite da li vam se dopada ušteđena svota.

Osmislite plan štednje

Ciljano štedite novac i gradite dobre štedne navike. Ako ne postoji svrha štednje, onda ćete novac lakše i trošiti. Kada imate cilj, pre trošenja novca razmislićete nekoliko puta.

Izbegavajte fraze “Ja to zaslužujem”

Nakon što ste mjesecima štedjeli na svemu, pa tako i na sitnim zadovoljstvima, nemojte upasti u zamku rečenice “Ja to zaslužujem”. S otvaranjem donedavno zatvorenih šoping centara, ali i u želji da sami sebe oraspolože, mnogi pokleknu većem trošku od onog koji bi sebi smjeli da dozvole.

Da biste izbjegli postpandemijsko trošenje Langford sugeriše da tačno definišete iznos budžeta za trošenje, a koji će podrazumevati trošenje novca na odjeću, obuću, restorane i druge aktivnosti. Ne prelazite preko zapisane sume.

Izvor: Klix