Sve je više solarnih naponskih elektrana u BiH – investitori se snalaze

0
Solarna elektrana, Bosanski Petrovac

U jeku sve veće potražnje za energijom na globalnom planu, obnovljivi izvori energije, vjetro i solarne elektrane su prepoznate kao jedno od učinkovitih rješenja da se nadoknadi nedostajuća energija, prije svih električna. Kao u Evropi i cijelom svijetu, sve je više solarnih naponskih elektrana koje se u posljednje vrijeme intenzivno instaliraju širom BiH.

Višegodišnji zastoj u ovom sektoru, a potom i nedovoljno tehničke i finansijske podrške za razvoj obnovljivih izvora energije, osudio je investitore da se na različite načine snalaze kako bi osigurali sredstva i priveli kraju investicije u ovom sektoru, izvještava Federalna televizija.

Uz obrtna sredstva većina investitora je prisiljena posoegnuti za komercijalnim kreditima koji su zbog povećanja kamatnih stopa uglavnom nepovoljni.
– Prinuđeni smo da se koristimo našim sredstvima, eventualno kreditnu podršku banke ali tu nemamo olakšice u vidu subvencija, kaže Nadina Mulalić, investitor u obovljive izvre energije iz Tešnja.

Almir Mujaković iz kompanije Green Energy, kaže da su privrednici prinuđeni da se snalaze, svako na svoj način – ličnim sredstvim, sredstvima iz obrta, kreditnim sredstvima.

– Kad su krediti u pitanju u ovo vrijeme ekonomskske krize nastojimo pronaći najpovoljnije izvore finansiranja, kaže Mujaković.

Kreditna sredstva su zbog viših kamata i nedosatka subvencija uglavnom nepovoljna. Izuzetak su donekle komercijalne banke koje u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj kroz dva programa osiguravaju kreditna sredstva za realizaciju projekata u ovoj oblasti.

Veliki interes investitora za solarne elektrane pokazuje da je konretnija finansijska podrška neophodna.

– Podrška koju pružamo omogućava klijentu da investira u različite vrste energetski efikasne opreme, a zatim i u solarne elektrane, ali u smislu onih elektrana koje se koriste za vlastitu potrošnju. Komercijalni dio pokrivamo kroz neke druge garantne linije, kaže Ines Amitović, službenik komercijalne banke za poslovanje sa srednjim preduzećima.

Za fizička lica uz podršku EBRD-a na raspolaganju su kreditne linije koje građanima uz instaliranje sdolarnih elektrana za vlastite potrebe i ostalih projekata energetske efikasnosti poput zamjene stolarije, uređenja fasade, krova i ostalih projekata ove prirode osigurava subvenciju, odnosno povrat sredstava do 20 posto. Investitori u obnovljive izvore energije za sada na ovo ne mogu računati.

Preuzeto: Indikator.ba