Connect with us

TEHNOLOGIJA

Novi trend: Računare ćemo nositi kao ruksake

Kako bi mogli uživati u virtualnoj stvarnosti u pokretu, HP i još dvije kompanije predstavile su prenosne stolne računare koja će se nositi na leđima

Objavljeno

 


Naočale za virtualnu stvarnost sve su popularnije među korisnicima – dok su se u Samsungu odlučili na razvoj naočala koje ćemo koristiti s telefonima, kompanije poput Oculusa, odnosno Facebooka i HTC-a predstavile su uređaje koje je potrebno povezati s računarima. Za idealno uživanje u virtualnoj stvarnosti potrebno je snažan računar čija cijena iznosi minimalno hiljadu dolara, a s obzirom da se VR naočale s računarom  povezuju putem kabla, korisnici su ograničeni samo na unutarnje prostorije u kojima se računar može povezati sa strujnom utičnicom. Kako bi omogućili nošenje i korištenje ovih gadgeta vani i uživanje u virtualnoj stvarnosti izvan četiri zida sobe u kojoj se nalazi PC, neke su kompanije najavile stolna računala koja se mogu nositi kao ruksaci.

Krajem prošlog tjedna HP je najavio takvo računar  koje je dio Omen serije računara  i na kojem još rade tako da još nije poznato njegovo službeno ime. Ovo će računar  raditi  na Intelovim Core i5 i Core i7 procesorima, imatće do 32GB RAM-a, a još nije poznata grafička kartica koju će ugraditi HP.

 Kako bi se računar  mogao  koristiti bez povezivanja sa strujnim kabelom, dolazi s ugrađenim baterijama – dvije snažne baterije napajaju procesor i grafičku karticu, a prilikom promjene baterija (što će vjerojatno biti nužno jer baterije mogu izdržati oko sat vremena) računar  će kratkotrajno napajati treća, dodatna baterija. S ovim će se računarom  prodavat  i bežični monitor, tastature  i miš tako da će se moći koristiti i kao klasičan  računar, a ne samo kao prenosni PC za virtualnu stvarnost. Njegova cijena još nije poznata, no sigurno je kako će biti veća od do sada predstavljenih računara  namijenih VR-u čija cijena iznosi oko hiljadu  dolara.

Prije HP-a, ovakva ‘ruksak računar’ predstavili su i Zotac i MSI – o ovim računarima trenutno nema previše informacija, međutim  više o MSI-jevom Backpack PC-u (trenutno je poznato samo kako će raditi na Intelovom Core i7 procesoru i da će imati GeForce GTX 980 grafičku karticu) trebali bi saznati tokom ove sedmice. ‘Zato što živimo u čudnom svijetu, ovakve stvari nisu toliko neobične kao što zvuče’, komentirali su ideju ovakvih računara  na The Vergeu, a iako nam je danas teško zamisliti kako će jednom ulicama šetati ljudi koji će na leđima nositi ruksake, a na glavi naočale za VR, ovakve bi stvari u budućnosti možda mogle postati uobičajene.

Izvor: Zimo hr

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Kompanija Richarda Bransona u BiH promijenila vlasnike i identitet

Objavljeno

 

Od

Kompanija Virgin Pulse Bosnia, jedan od vodećih IT firmi u Bosni i Hercegovini, primijenila je ime i vizuelni identitet, nakon spajanja i promijena u vlasničkoj strukturi.

Podsjećanja radi, riječ je o kompaniji koju je osnovao britanski milijarder Richard Branson.

Kompanija Virgin Pulse nedavno je spojena sa drugom kompanijom, HealthComp. Nova kompanija koja je nastala spajanjem ove dvije firme zove se Personify Health, pa je posljedično preimenovana i kompanija u BiH, izvještava BiznisInfo.ba.

Kombinovana vrijednost dvije kompanije je 3 mlrd USD. Obje kompanije se bave unapređenjem zdravlja koristeći najsavremenije tehnologije.

Od spajanja, dvije firme su predstavile prvu i jedinu personaliziranu zdravstvenu platformu – sve na jednom mjestu. Personify Health pomaže firmama da optimiziraju ulaganja u svoje članove dok istovremeno osnažuje ljude da se dublje bave svojim zdravljem.

Nova kompanija ima kompleksnu vlasničku strukturu iza koje stoje veliki ulagači. Većinski vlasnik Personify Healtha je fond New Mountain Capital, div koji upravlja imovinom ukupne vrijednosti od preko 40 mlrd USD. Fond je osnovao Steve Klinsky 1999. godine.

Reklama

Drugi veliki dioničari Personify Healtha su Blackstone, Marlin Equity Partners i Morgan Health.

Kako je BiznisInfo.ba ranije pisao, firma Virgin Pulse Bosnia prošle godine je ostvarila ukupne prihode od oko 32,4 mil KM. To su rekordni prihodi i predstavljanju veliko povećanje u odnosu na 21,4 mil KM iz 2021. godine ili 12,7 miliona iz 2020. godine. Nedavno su dosegli broj od 600 zaposlenih u BiH.

Virgin Pulse Bosnia ima sjedište u Tuzli i ured u Sarajevu. Ova kompanija u BiH se neprestano širi. Riječ je trenutno o jednoj od vodećih kompanija u BiH iz IT industrije. Iz naše zemlje, oni rade sa klijentima širom svijeta.

Virgin Puls je 2018. preuzeo tuzlansku firmu Piksel Interactive koja je tada zapošljavala oko 100 mladih i obrazovanih ljudi. Kompanija, koja se od tada zove Virgin Pulse Bosnia, konstantno se širi. Agencija za promociju stranih investicija proglasila Virgin Pulse jednim od najznačajnijih stranih investitora u BiH u 2021.

biznisinfo.ba

Reklama
Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Miškovićev „Ananas“ ulazi na tržište BiH

Objavljeno

 

Od

Najveća regionalna platforma za elektroničku trgovinu Ananas, članica Delta Holdinga Miroslava Miškovića, planira ove godine ući na tržišta Bosne i Hercegovine i Crne Gore, obznanila je danas na konferenciji za novinare viša potpredsjednica za strategiju i razvoj kompanije Delta Holdinga Marija Desivojević Cvetković.

– Platforma je u prošloj godini otvorila svoje urede u Sjevernoj Makedoniji, a u ovoj godini planiran je izlazak na nova tržišta regije, prije svega Crne Gore već u prvoj polovini godine. Smatramo kako ova zemlja ima veliki potencijal. Također, početkom druge polovine godine planiramo i ulazak na tržište Bosne i Hercegovine – kazala je Desivojević Cvetković.

Ananas na crnogorsko tržište neće ući putem akvizicije postojećeg e-trgovca kako je to uradio u Sjevernog Makedoniji nego izravno. Cvetkovićeva je najavila i širenje na tržišta Albanije i Kosova.

Manager.ba

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Google lansirao Gemini, odgovor na Chat GPT

Objavljeno

 

Od

Google je u srijedu lansirao ono što smatra svojim najvećim i najsposobnijim modelom vještačke inteligencije dok raste pritisak na kompaniju da odgovori kako će unovčiti AI.

Veliki jezički model Gemini uključivaće paket od tri različite veličine: Gemini Ultra, njegova najveća, najsposobnija kategorija; Gemini Pro, koji se prilagođava širokom rasponu zadataka; i Gemini Nano, koji će koristiti za specifične zadatke i mobilne uređaje.

Za sada, kompanija planira da licencira Gemini korisnicima putem Google Clouda za korištenje u vlastitim aplikacijama. Od 13. decembra programeri i poslovni korisnici mogu pristupiti Gemini Pro putem Gemini API-ja u Google AI Studiju ili Google Cloud Vertex AI. Android programeri takođe će moći da grade s Gemini Nano.

Gemini će se takođe koristiti za pokretanje Googleovih proizvoda kao što su njegov Bard chatbot i Search Generative Experience, koji pokušava odgovoriti na upite pretraživanja tekstom u stilu razgovora (SGE još nije široko dostupan).

Gemini Ultra je prvi model koji nadmašuje ljudske stručnjake na MMLU-u , koji koristi kombinaciju 57 predmeta kao što su matematika, fizika, istorija, pravo, medicina i etika za testiranje znanja o svijetu i sposobnosti rješavanja problema, kompanija je rekla u blog postu u srijedu. Navodno može razumjeti nijanse i razmišljanje u složenim temama.

Gemini je rezultat velikih zajedničkih napora timova Googlea, uključujući naše kolege iz Google Researcha – napisao je izvršni direktor Sundar Pichai u objavi na blogu u srijedu. “Izgrađen je od temelja da bude multimodalan, što znači da može generalizovati i neprimjetno razumjeti, djelovati i kombinirati različite vrste informacija uključujući tekst, kod, audio, sliku i video.”

Reklama

Počevši od danas, Googleov chatbot Bard koristit će Gemini Pro za pomoć s naprednim razmišljanjem, planiranjem, razumijevanjem i drugim mogućnostima. Početkom sljedeće godine pokrenuće “Bard Advanced”, koji će koristiti Gemini Ultra, rekli su rukovodioci  u razgovoru s novinarima u utorak. Predstavlja najveće ažuriranje Barda, njegovog chatbota sličnog ChatGPT-u, prenio je SEEbiz.

Nastavite čitati

U trendu