Connect with us

TEHNOLOGIJA

Novi trend: Računare ćemo nositi kao ruksake

Kako bi mogli uživati u virtualnoj stvarnosti u pokretu, HP i još dvije kompanije predstavile su prenosne stolne računare koja će se nositi na leđima

Objavljeno

 

Naočale za virtualnu stvarnost sve su popularnije među korisnicima – dok su se u Samsungu odlučili na razvoj naočala koje ćemo koristiti s telefonima, kompanije poput Oculusa, odnosno Facebooka i HTC-a predstavile su uređaje koje je potrebno povezati s računarima. Za idealno uživanje u virtualnoj stvarnosti potrebno je snažan računar čija cijena iznosi minimalno hiljadu dolara, a s obzirom da se VR naočale s računarom  povezuju putem kabla, korisnici su ograničeni samo na unutarnje prostorije u kojima se računar može povezati sa strujnom utičnicom. Kako bi omogućili nošenje i korištenje ovih gadgeta vani i uživanje u virtualnoj stvarnosti izvan četiri zida sobe u kojoj se nalazi PC, neke su kompanije najavile stolna računala koja se mogu nositi kao ruksaci.

Krajem prošlog tjedna HP je najavio takvo računar  koje je dio Omen serije računara  i na kojem još rade tako da još nije poznato njegovo službeno ime. Ovo će računar  raditi  na Intelovim Core i5 i Core i7 procesorima, imatće do 32GB RAM-a, a još nije poznata grafička kartica koju će ugraditi HP.

 Kako bi se računar  mogao  koristiti bez povezivanja sa strujnim kabelom, dolazi s ugrađenim baterijama – dvije snažne baterije napajaju procesor i grafičku karticu, a prilikom promjene baterija (što će vjerojatno biti nužno jer baterije mogu izdržati oko sat vremena) računar  će kratkotrajno napajati treća, dodatna baterija. S ovim će se računarom  prodavat  i bežični monitor, tastature  i miš tako da će se moći koristiti i kao klasičan  računar, a ne samo kao prenosni PC za virtualnu stvarnost. Njegova cijena još nije poznata, no sigurno je kako će biti veća od do sada predstavljenih računara  namijenih VR-u čija cijena iznosi oko hiljadu  dolara.

Prije HP-a, ovakva ‘ruksak računar’ predstavili su i Zotac i MSI – o ovim računarima trenutno nema previše informacija, međutim  više o MSI-jevom Backpack PC-u (trenutno je poznato samo kako će raditi na Intelovom Core i7 procesoru i da će imati GeForce GTX 980 grafičku karticu) trebali bi saznati tokom ove sedmice. ‘Zato što živimo u čudnom svijetu, ovakve stvari nisu toliko neobične kao što zvuče’, komentirali su ideju ovakvih računara  na The Vergeu, a iako nam je danas teško zamisliti kako će jednom ulicama šetati ljudi koji će na leđima nositi ruksake, a na glavi naočale za VR, ovakve bi stvari u budućnosti možda mogle postati uobičajene.

Izvor: Zimo hr

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Izvoz IT sektora BiH premašio pola milijarde KM

Objavljeno

 

Jedna od rijetkih djelatnosti u kojima BiH ostvaruje suficit u razmjeni sa svijetom je IT (informacione tehnologije) sektor, o čemu svjedoče podaci prema kojima je vrijednost izvoza kompjuterskih usluga lani premašila pola milijarde maraka, dok su u istom periodu strani stručnjaci domaćem tržištu prodali tek oko 51 milion KM svojih pametnih rješenja.

Centralna banka BiH u okviru procjena platnog bilansa na osnovu raspoloživih izvornih podataka vrši procjene uvoza i izvoza usluga i njihovih podkomponenti, između ostalog, i za telekomunikacijske, kompjuterske i informacijske usluge.

„Vrijednost izvoza kompjuterskih usluga u 2022. godini iznosila je 544,54 miliona KM, a u 2021. 396,67 miliona maraka. Kada je riječ o uvozu, BiH je lani uvezla kompjuterskih usluga u vrijednosti od 51,07 miliona maraka, a u 2021. 47,84 miliona KM“, istakli su u Centralnoj banci BiH i naglasili da ne raspolažu podacima o kojoj specifičnoj vrsti usluga se radi.

U Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS kažu da je, kada je u pitanju izvoz, IT sektor najbrže rastuća industrija u Srpskoj.

„Najbrža stopa rasta izvoza je upravo u oblasti IT usluga iako vrijednost izvoza u toj grani nije najviša jer drugi sektori ostvaruju veće vrijednosti izvoza. Nažalost, IT sektor je nedovoljno razvijen u Srpskoj i BiH, ali postoji značajan potencijal razvoja te industrije na ukupni privredni rast. Istraživanja pokazuju da rast izdvajanja za IT industriju dovodi do rasta BDP-a od dva odsto“, rekao je pomoćnik ministra za informaciono društvo Denis Turkanović i dodao da dalji razvoj IT sektora zahtijeva i veća ulaganja u ljudske potencijale.

Da je manjak stručnog kadra prepreka za ozbiljniji razvoj IT sektora u Srpskoj i BiH, smatra i suvlasnik i tehnički direktor banjalučke kompanije “East Code” Saša Matić.

Već sada našem tržištu nedostaje kvalitetnih, stručnih radnika, a plate senior programera idu i do pet, šest hiljada maraka. Ima dosta priučenih radnika i ko ima afiniteta, za godinu može postati solidan u ovom poslu, s tim da tehnologije toliko brzo napreduju i da, ako se dodatno ne usavršavaju i ne uče samostalno, ne mogu mnogo postići“, kazuje Matić i dodaje da su odlično poznavanje engleskog jezika i vješt rad na kompjuteru osnovne kvalifikacije koje moraju imati IT stručnjaci.

Prema podacima APIF-a, lani su u Srpskoj novoosnovana 53 poslovna subjekta u oblasti računarskog programiranja, a godinu ranije njih 38. Glas Srpske

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Zaboravili ste lozinku svog Android telefona? Evo rješenja

Objavljeno

 

Ako ste zaboravili lozinku za ulazak u svoj pametni telefon, nije sve izgubljeno. Postoji način da ga otključate. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Industrija 4.0 pušta korijene i u BiH

Objavljeno

 

Industrija 4.0, koja je zaživjela u razvijenim zemljama, počela je svoje korijene da pušta i u BiH, a već postoji zainteresovanost domaćih kompanija za digitalizaciju i ulaganje u nove tehnologije. (više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.