Connect with us

TEHNOLOGIJA

Novi trend: Računare ćemo nositi kao ruksake

Kako bi mogli uživati u virtualnoj stvarnosti u pokretu, HP i još dvije kompanije predstavile su prenosne stolne računare koja će se nositi na leđima

Objavljeno

 


Izvor:

Naočale za virtualnu stvarnost sve su popularnije među korisnicima – dok su se u Samsungu odlučili na razvoj naočala koje ćemo koristiti s telefonima, kompanije poput Oculusa, odnosno Facebooka i HTC-a predstavile su uređaje koje je potrebno povezati s računarima. Za idealno uživanje u virtualnoj stvarnosti potrebno je snažan računar čija cijena iznosi minimalno hiljadu dolara, a s obzirom da se VR naočale s računarom  povezuju putem kabla, korisnici su ograničeni samo na unutarnje prostorije u kojima se računar može povezati sa strujnom utičnicom. Kako bi omogućili nošenje i korištenje ovih gadgeta vani i uživanje u virtualnoj stvarnosti izvan četiri zida sobe u kojoj se nalazi PC, neke su kompanije najavile stolna računala koja se mogu nositi kao ruksaci.

Krajem prošlog tjedna HP je najavio takvo računar  koje je dio Omen serije računara  i na kojem još rade tako da još nije poznato njegovo službeno ime. Ovo će računar  raditi  na Intelovim Core i5 i Core i7 procesorima, imatće do 32GB RAM-a, a još nije poznata grafička kartica koju će ugraditi HP.

 Kako bi se računar  mogao  koristiti bez povezivanja sa strujnim kabelom, dolazi s ugrađenim baterijama – dvije snažne baterije napajaju procesor i grafičku karticu, a prilikom promjene baterija (što će vjerojatno biti nužno jer baterije mogu izdržati oko sat vremena) računar  će kratkotrajno napajati treća, dodatna baterija. S ovim će se računarom  prodavat  i bežični monitor, tastature  i miš tako da će se moći koristiti i kao klasičan  računar, a ne samo kao prenosni PC za virtualnu stvarnost. Njegova cijena još nije poznata, no sigurno je kako će biti veća od do sada predstavljenih računara  namijenih VR-u čija cijena iznosi oko hiljadu  dolara.

Prije HP-a, ovakva ‘ruksak računar’ predstavili su i Zotac i MSI – o ovim računarima trenutno nema previše informacija, međutim  više o MSI-jevom Backpack PC-u (trenutno je poznato samo kako će raditi na Intelovom Core i7 procesoru i da će imati GeForce GTX 980 grafičku karticu) trebali bi saznati tokom ove sedmice. ‘Zato što živimo u čudnom svijetu, ovakve stvari nisu toliko neobične kao što zvuče’, komentirali su ideju ovakvih računara  na The Vergeu, a iako nam je danas teško zamisliti kako će jednom ulicama šetati ljudi koji će na leđima nositi ruksake, a na glavi naočale za VR, ovakve bi stvari u budućnosti možda mogle postati uobičajene.

Izvor: Zimo hr

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Miškovićev „Ananas“ ulazi na tržište BiH

Objavljeno

 

Od

Najveća regionalna platforma za elektroničku trgovinu Ananas, članica Delta Holdinga Miroslava Miškovića, planira ove godine ući na tržišta Bosne i Hercegovine i Crne Gore, obznanila je danas na konferenciji za novinare viša potpredsjednica za strategiju i razvoj kompanije Delta Holdinga Marija Desivojević Cvetković.

– Platforma je u prošloj godini otvorila svoje urede u Sjevernoj Makedoniji, a u ovoj godini planiran je izlazak na nova tržišta regije, prije svega Crne Gore već u prvoj polovini godine. Smatramo kako ova zemlja ima veliki potencijal. Također, početkom druge polovine godine planiramo i ulazak na tržište Bosne i Hercegovine – kazala je Desivojević Cvetković.

Ananas na crnogorsko tržište neće ući putem akvizicije postojećeg e-trgovca kako je to uradio u Sjevernog Makedoniji nego izravno. Cvetkovićeva je najavila i širenje na tržišta Albanije i Kosova.

Manager.ba

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Google lansirao Gemini, odgovor na Chat GPT

Objavljeno

 

Od

Google je u srijedu lansirao ono što smatra svojim najvećim i najsposobnijim modelom vještačke inteligencije dok raste pritisak na kompaniju da odgovori kako će unovčiti AI.

Veliki jezički model Gemini uključivaće paket od tri različite veličine: Gemini Ultra, njegova najveća, najsposobnija kategorija; Gemini Pro, koji se prilagođava širokom rasponu zadataka; i Gemini Nano, koji će koristiti za specifične zadatke i mobilne uređaje.

Za sada, kompanija planira da licencira Gemini korisnicima putem Google Clouda za korištenje u vlastitim aplikacijama. Od 13. decembra programeri i poslovni korisnici mogu pristupiti Gemini Pro putem Gemini API-ja u Google AI Studiju ili Google Cloud Vertex AI. Android programeri takođe će moći da grade s Gemini Nano.

Gemini će se takođe koristiti za pokretanje Googleovih proizvoda kao što su njegov Bard chatbot i Search Generative Experience, koji pokušava odgovoriti na upite pretraživanja tekstom u stilu razgovora (SGE još nije široko dostupan).

Gemini Ultra je prvi model koji nadmašuje ljudske stručnjake na MMLU-u , koji koristi kombinaciju 57 predmeta kao što su matematika, fizika, istorija, pravo, medicina i etika za testiranje znanja o svijetu i sposobnosti rješavanja problema, kompanija je rekla u blog postu u srijedu. Navodno može razumjeti nijanse i razmišljanje u složenim temama.

Gemini je rezultat velikih zajedničkih napora timova Googlea, uključujući naše kolege iz Google Researcha – napisao je izvršni direktor Sundar Pichai u objavi na blogu u srijedu. “Izgrađen je od temelja da bude multimodalan, što znači da može generalizovati i neprimjetno razumjeti, djelovati i kombinirati različite vrste informacija uključujući tekst, kod, audio, sliku i video.”

Reklama

Počevši od danas, Googleov chatbot Bard koristit će Gemini Pro za pomoć s naprednim razmišljanjem, planiranjem, razumijevanjem i drugim mogućnostima. Početkom sljedeće godine pokrenuće “Bard Advanced”, koji će koristiti Gemini Ultra, rekli su rukovodioci  u razgovoru s novinarima u utorak. Predstavlja najveće ažuriranje Barda, njegovog chatbota sličnog ChatGPT-u, prenio je SEEbiz.

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Izvoz IT sektora BiH premašio pola milijarde KM

Objavljeno

 

Od

Jedna od rijetkih djelatnosti u kojima BiH ostvaruje suficit u razmjeni sa svijetom je IT (informacione tehnologije) sektor, o čemu svjedoče podaci prema kojima je vrijednost izvoza kompjuterskih usluga lani premašila pola milijarde maraka, dok su u istom periodu strani stručnjaci domaćem tržištu prodali tek oko 51 milion KM svojih pametnih rješenja.

Centralna banka BiH u okviru procjena platnog bilansa na osnovu raspoloživih izvornih podataka vrši procjene uvoza i izvoza usluga i njihovih podkomponenti, između ostalog, i za telekomunikacijske, kompjuterske i informacijske usluge.

„Vrijednost izvoza kompjuterskih usluga u 2022. godini iznosila je 544,54 miliona KM, a u 2021. 396,67 miliona maraka. Kada je riječ o uvozu, BiH je lani uvezla kompjuterskih usluga u vrijednosti od 51,07 miliona maraka, a u 2021. 47,84 miliona KM“, istakli su u Centralnoj banci BiH i naglasili da ne raspolažu podacima o kojoj specifičnoj vrsti usluga se radi.

U Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS kažu da je, kada je u pitanju izvoz, IT sektor najbrže rastuća industrija u Srpskoj.

„Najbrža stopa rasta izvoza je upravo u oblasti IT usluga iako vrijednost izvoza u toj grani nije najviša jer drugi sektori ostvaruju veće vrijednosti izvoza. Nažalost, IT sektor je nedovoljno razvijen u Srpskoj i BiH, ali postoji značajan potencijal razvoja te industrije na ukupni privredni rast. Istraživanja pokazuju da rast izdvajanja za IT industriju dovodi do rasta BDP-a od dva odsto“, rekao je pomoćnik ministra za informaciono društvo Denis Turkanović i dodao da dalji razvoj IT sektora zahtijeva i veća ulaganja u ljudske potencijale.

Da je manjak stručnog kadra prepreka za ozbiljniji razvoj IT sektora u Srpskoj i BiH, smatra i suvlasnik i tehnički direktor banjalučke kompanije “East Code” Saša Matić.

Već sada našem tržištu nedostaje kvalitetnih, stručnih radnika, a plate senior programera idu i do pet, šest hiljada maraka. Ima dosta priučenih radnika i ko ima afiniteta, za godinu može postati solidan u ovom poslu, s tim da tehnologije toliko brzo napreduju i da, ako se dodatno ne usavršavaju i ne uče samostalno, ne mogu mnogo postići“, kazuje Matić i dodaje da su odlično poznavanje engleskog jezika i vješt rad na kompjuteru osnovne kvalifikacije koje moraju imati IT stručnjaci.

Prema podacima APIF-a, lani su u Srpskoj novoosnovana 53 poslovna subjekta u oblasti računarskog programiranja, a godinu ranije njih 38. Glas Srpske

Nastavite čitati

U trendu