Connect with us

TRŽIŠTA

Dizel prvi put nakon 2009. skuplji od benzina

Objavljeno

 


Gorivo

Regulisane cijene bezolovnog 95-oktanskog benzina i dizel goriva promijenile su u Sloveniji u ponoć.
Istovoremeno, u FBiH od ponedjeljka cijene goriva su ponovo skuplje nakon prošlosedmičngo poskupljenja.

U Sloveniji benzin je pao za 2,7 centa na 1.346 eura, dok je cijena dizela porasla za jedan cent na 1,364 eura po litru.

Dizelsko gorivo je najskuplje nakon avgusta 2014. godine, kada je litar iznosio 1.365 eura. Posljednji put dizel je u Sloveniji bio skuplji od benzina u januaru 2009. godine, kada je litar benzina iznosio 0,941 eura, a litar dizela 0,948 eura, prema podacima Ministarstva za ekonomski razvoj i tehnologiju.

Trgovci naftnih derivata sami utvrđuju cijene benzina, 95-oktanskog benzina i dizelskog goriva na benzinskim pumpama, autocestama i brzim cestama. Drugdje su cijene 95-oktanskog benzina i dizela regulisane.
Određene su u skladu sa propisom o određivanju cijena određenih naftnih proizvoda svakih 14 dana prema metodologiji zasnovanoj na kretanju cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu i kretanju kursa dolara i eura.
Biokomponenta se takođe se uzima u obzir prilikom izračunavanja cijene.

Cijene goriva u Federaciji BiH od jučer su ponovo veće. Nakon prošlosedmičnog poskupljenja, cijena dizela na pojedinim pumpama išla je i do 2,46 KM za litar. Iz Ministarstva trgovine FBiH kazali su za Avaz da se cijene razlikuju po kantonima.
– Imamo cijene od 2,31 KM do 2,46 KM. Benzin s oktanskim brojem 98 ide i do 2,51 KM, pojasnili su.

Razlike nastaju i zbog troškova prijevoza, jer jedni distributeri kupuju gorivo iz Rafinerije u Bosanskom Brodu, a drugi iz Zadra jer Luka Ploče ne radi.

Reklama

 

Izvor: Indikator.ba

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu